nieuwspagina

Ecocem Benelux breidt productie- en opslagcapaciteit CO₂-arme ACT-cement fors uit

Auteur: Persbericht Ecocem Foto: Ecocem 27 maart 2024 Laatste update 15 april 2024

Een maand na de verkrijging van de Europese goedkeuring (ETA) op hun ACT-cement zet Ecocem Benelux een belangrijke volgende grote stap. In de haven van Moerdijk sluit Ecocem een leasecontract met Overslagbedrijf Moerdijk (OBM) waarmee de productie- en opslagcapaciteit van Ecocem per direct enorm wordt uitgebreid.

Volgens Paul Roos, Managing Director van Ecocem Benelux versnelt de deal met OBM de decarbonisatie van de cementindustrie. “Het brengt de commerciële marktintroductie in 2026 van ACT, onze emissie-arme cement, een stuk dichterbij.” De uitbreiding van Ecocem Benelux in Moerdijk bestaat uit drie enorme betonnen silo’s met een totale capaciteit van ruim 30.000 ton. Het betekent een forse uitbreiding van de productiecapaciteit van de fabriek in Moerdijk en een verviervoudiging van de opslagcapaciteit van Ecocem. 

Strategische pijlers

Door de silo’s te leasen in plaats van bouwen bespaart Ecocem zowel geld als tijd. Het vergroten van de capaciteit in Moerdijk maakt deel uit van een reeks van uitbreidingen die Ecocem gepland heeft voor haar fabrieken in Europa. Het past precies in de koers die Ecocem heeft uitgestippeld, legt Paul Roos uit. “Onze strategie bestaat uit twee pijlers. Enerzijds willen we de productie van ACT versnellen op basis van licenties en partnerships met geïnteresseerde partijen wereldwijd en daarnaast vergroten we de capaciteit van al onze fabrieken in Europa en passen deze aan, zodat we tegen 2026 zelfstandig ACT op de markt kunnen brengen.

Het sluiten van het contract in Moerdijk komt een maand nadat Ecocem van de Europese autoriteiten een European Technical Assessment (ETA) ontving voor zijn ACT-cement, dat tot zeventig procent minder CO2 uitstoot. De ETA – de basis voor een CE-markering - is een belangrijke stap voor het bedrijf, omdat het hiermee ACT-cement binnen de hele Europese markt kan aanbieden. ACT gebruikt een aantal gepatenteerde technologische innovaties om op basis van wereldwijd ruim voorradige grondstoffen een emissie-arme cement te maken. 

betonhuis_ecocem_nieuwe_opslag-1.jpg

De extra drie silo’s zorgen voor een forse uitbreiding van de productiecapaciteit van Ecocem Benelux. Foto: Ecocem

Netzero

Cement heeft namelijk een wereldwijde CO2-voetafdruk van 8%, dat is meer dan de vervuiling door vliegtuigen, vrachtschepen en vrachtwagens bij elkaar. ACT-cement biedt een CO2-reductie van 70% in vergelijking met traditionele cementen terwijl het sterker en duurzamer is. Bovendien vergt de productie van ACT bijna 50% minder water en 30% minder energie. Ecocem benadrukt het belang van deze ontwikkeling voor de cement- en betonindustrie, omdat het de weg vrijmaakt voor een vermindering van de uitstoot die wél aansluit bij de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. De Europese Commissie wil voor 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90% verminderen ten opzichte van 1990. Met een combinatie van ACT-technologie om CO2-uitstoot te verminderen en CO2-afvang voor de resterende emissies, is een ‘netzero’-ambitie voor de cementindustrie binnen bereik. De uitbreiding van Ecocem op Moerdijk zorgt voor borging en versnelling van dat proces. 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978