nieuwspagina

Een betonnen torenflat als reuzenaccu, het is mogelijk

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis. Bron: Chalmers University (SE) Foto: Chalmers University 2 oktober 2021 Laatste update 11 november 2022

Dat je van beton prima flats kunt bouwen is geen nieuws, maar wel dat je er energie in kan opslaan. Hoogbouw die als accu dient is er nu nog niet, maar in Zweden wordt er wel driftig op gestudeerd. In het laboratorium van de Chalmers University in Gothenburg is het al gelukt om 0,8 wattuur aan stroom per liter beton op te slaan. Dat is 7 wattuur per vierkante meter.

Het geheim achter deze bijzondere manier om energie te bergen zit hem in koolstofvezels met ijzer en nikkel die door cement worden gemengd. IJzer dient als plus- en nikkel als minpool. Er was al eerder geëxperimenteerd om stroom op te slaan in beton, maar nog niet op deze manier. Ook waren de resultaten van eerdere proeven aanzienlijk minder succesvol.

Energie opslag in beton

Met deze methode lukt het de onderzoekers al om tien keer zo veel energie in beton op te slaan als bij eerdere pogingen. Voorlopig moet beton het nog wel afleggen tegen een lithium-ionbatterij, want die kan tussen de 250 tot 670 wattuur per liter aan energie opslaan. Aan de andere kant is de hoeveelheid beton die nodig is voor een flat zo groot dat het toch zou kunnen lonen. Bovendien is beton het meest gebruikte bouwmateriaal.

Een betonnen accu is duurzaam

Door energie in beton op te slaan, krijgt beton een tweede functie als energieopslag en een nog duurzamer karakter. Er zijn nog wel wat details waar wetenschappers zich over moeten buigen, bijvoorbeeld de vraag hoe je de levensduur van een gebouw als reuzebatterij kunt verlengen. Net als bij lithium-ionbatterijen neemt het vermogen van een gebouw om energie vast te houden met de tijd namelijk af. Aangezien betonnen gebouwen vele tientallen jaren meegaan, moet dit verder onderzocht worden. Mogelijk is het vervangen van prefab onderdelen een optie.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978