nieuwspagina

Extra betaling voor plastic wegwerpverpakkingen "on the go"

Auteur: Bron ministerie van I&W Foto: Freepik 16 juni 2023 Laatste update 28 juni 2023

Met de groeiende bewustwording van de impact van plastic afval op het milieu, worden er wereldwijd maatregelen genomen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Ook in Nederland zijn er nieuwe regels van kracht om het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen te ontmoedigen. Betonhuis moedigt al haar leden aan om hier rekening mee te houden en actief bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

De nieuwe regels voor wegwerpverpakkingen 'on the go' gaan gelden per 1 juli 2023 en een verbod op wegwerpplastic voor eenmalig gebruik vanaf 1 januari 2024. 

Vanaf 1 juli 2023 

Vanaf 1 juli 2023 geldt er een nieuwe regelgeving met betrekking tot plastic wegwerpverpakkingen "on the go". Voor dranken en voedsel die bedoeld zijn om mee te nemen of te bezorgen, zullen klanten extra moeten betalen voor plastic wegwerpverpakkingen. Verkopers van consumpties moeten vanaf deze datum kunnen aantonen dat klanten een toeslag betalen voor deze eenmalige bekers en voedselverpakkingen. Daarnaast dienen zij klanten óf een herbruikbaar alternatief aan te bieden, óf de mogelijkheid te geven om hun eigen herbruikbare verpakkingen mee te brengen.

Vanaf 1 januari 2024

Een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen plastic afval is het verbod op wegwerpplastic voor éénmalig gebruik dat van kracht wordt per 1 januari 2024. Dit verbod geldt voor verpakkingen van dranken en voedselproducten die direct voor consumptie worden verstrekt of verkocht, inclusief kantoren. Dit betekent dat als uw bedrijf gebruikmaakt van plastic bekers in de kantine, papieren koffiebekers met plastic binnenlaag, eenmalige voedselverpakkingen of drankenautomaten, u aan deze nieuwe regelgeving moet voldoen. Zelfs het aanbieden van een kopje koffie aan een wachtende klant in een wegwerpbeker is vanaf die datum niet meer toegestaan.

Flyers en Helpdesk Afvalbeheer 

Om u te informeren over deze nieuwe regelgeving zijn de bijgaande flyers opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die de regels in detail uitleggen. We raden u aan om deze flyers zorgvuldig door te nemen en te implementeren binnen uw bedrijf om te voldoen aan de nieuwe eisen. Daarnaast kunt u voor meer informatie terecht bij de Helpdesk Afvalbeheer - Afval Circulair, waar u antwoorden kunt vinden op specifieke vragen met betrekking tot afvalbeheer en circulariteit.

Samen streven naar een duurzame toekomst, doet u mee?

(2)

De afwegingskalender

Regelgeving kunststofproducten voor eenmalig gebruik van het ministerie van I&W

Beslisbomen, definities en voorbeelden voor voedselverpakkingen, zakjes en wikkels, drinkbekers en drankverpakkingen. 

Lees verder

Minder wegwerp, meer hergebruik!

Maatregelen om gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te verminderen

Lees verder
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM