nieuwspagina

Laag water beheerst de bouw

Auteur: Ron Peters/Remco kerkhoven Foto: Betonhuis 11 december 2018 Laatste update 9 september 2022

 

Afgelopen maanden heeft de bouw last van de lage waterstanden in de Nederlandse rivieren. Het (droge) weerbeeld lijkt inmiddels wat veranderd en de waterstanden in Nederland lijken zich te herstellen. De Nederlandse rivieren geven weer groen licht voor de scheepsvaart, maar hoger op de Rijn zijn de beelden nog steeds niet goed. En de winter is in aantocht; traditioneel is dit de laagwaterperiode.

Als er al regen valt, dan moet dat ook stroomopwaarts het geval zijn. Dat betekent voor de Rijn dat er regen in Duitsland en in de Alpen moet vallen. De regen in de Alpen zal als sneeuw vallen en daar blijven liggen. Goed om te skiën, maar niet handig voor de huidige waterstand van de rivieren. Met andere woorden, dat biedt geen oplossing op dit moment.

Laag water, wat zijn de gevolgen voor de nieuwbouw?

Schepen kunnen minder vracht vervoeren; afgelopen periode werd al aangegeven dat ze maar voor een kwart gevuld zijn. Dit bemoeilijkt de aanvoer van grondstoffen, en vraagt meer vaarbewegingen om de lading ergens te krijgen. Maar ook het alternatieve vervoer over het spoor en de weg kent zijn grenzen. De gevolgen zijn generiek stijgende kosten van bouwmaterialen.

Verhoging brandstofprijzen

De aanvoer van andere producten over water wordt ook moeilijker. Brandstoftankers kunnen minder gemakkelijk de Rijn op varen met als gevolg dat de brandstofprijzen stijgen. In Duitsland is dat al het geval. Daarmee worden de kosten voor wegtransport van grondstoffen uit Duitsland ook hoger. Dan hebben we het nog niet over de Duitsers die in Nederland komen tanken en daarmee onze prijzen opdrijven.

Gevolgen bestaande bouw door laag water 

Ook de bestaande bouw heeft last van de lage waterstanden. Het grondwater zakt waardoor de grond inklinkt. Daarmee kunnen gebouwen verzakken, zeker als deze, zoals dat heet, op staal gebouwd zijn. Met andere woorden, wanneer een gebouw geen funderingsconstructies zoals funderingspalen heeft. Door deze grondzettingen kunnen bouwwerken ongelijkmatig gaan zetten en scheuren vertonen.

Einde laagwaterproblematiek in zicht?

Het is nog niet zeker dat het einde van de laagwaterproblematiek nu in zicht is. Betonhuis heeft voor u een achtergrondartikel geschreven ten aanzien van de algemene voorwaarden, deze kunt u opvragen bij Taco van den Broek.

Actuele informatie over laag water is te vinden op:

Contactpersoon Betonhuis

Ron Peters, stuur een e-mail

 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, Communicatie, Statistiek
0613049978