nieuwspagina

Meer interesse voor Keuzedeel Betonbouw op ROC’s

Auteur: Jan Heuveling 11 maart 2019 Laatste update 25 februari 2020

Werken met beton leer je niet alleen uit de schoolboeken. De laatste informatie en ervaringen uit de praktijk zijn net zo belangrijk. Betonhuis en de Betonvereniging stimuleren de betonbouw binnen het MBO-onderwijs en werken samen met regionale opleidingscentra (ROC’s) en lid-bedrijven. Een formule die aanslaat. 

In 2010 is, op initiatief van het Deltion college te Zwolle, gestart met een bouwkunde minor met als onderwerp Bouwen met beton. Door de onderwijsvernieuwing is de minor omgezet naar het Keuzedeel Betonbouw. Het Keuzedeel voor 240 uur onderwijs wordt in het 3e of 4e jaar gegeven aan de richting Bouw en Infra. In het lespakket zit een deel betontechnologie, diverse bedrijfsbezoeken gecombineerd met gastlessen en een theoretisch deel dat de eigen docenten verzorgen. Daarnaast zijn er toetsen, moeten de leerlingen een portfolio opbouwen en een presentatie over een betononderwerp verzorgen. 

14 deelnemers Keuzedeel Betonbouw geslaagd

Een mooi voorbeeld komt van het ROC van Twente. In het schooljaar 2018-2019 zijn 14 studenten geslaagd. Jurjen Talsma (Betonvereniging) verzorgde de lessen over de basiskennis Betontechnologie en Jan Heuveling (Betonhuis) gaf een gastles over de uitvoering, de verwerking van beton op de bouwplaats. Bedrijfsbezoeken waren bij leden van Betonhuis; de Morssinkhof Betongroep, Betoncentrale Twente, Betoncentrale Rokramix en bij Orion Beton. Jan Lammerink, coördinator van ROC Twente: “Ik ben zeer enthousiast hoe het Keuzedeel Betonbouw op dit moment door de partijen wordt ingevuld. Theorie en praktijk sluiten goed op elkaar aan.” Uiteraard was er ook aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Deze actuele onderwerpen zijn behandeld tijdens een bezoek aan 2R-recycling en zijn een vast onderdeel van het Keuzedeel Betonbouw. 

Steeds meer ROC’s bieden Betonbouw aan

Landelijk zijn er nu drie ROC’s die het Keuzedeel Betonbouw aanbieden. Dit zijn Deltion Zwolle, ROC van Twente en Techniek College Rotterdam. Daarnaast zijn er vier ROC’s die er komend jaar mee willen starten: Scalda Terneuzen, Hoornbeeck College Amersfoort, Gilde College Roermond en ROC Midden Nederland.

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven, stuur een e-mail