nieuwspagina

Nederlands-Scandinavische startup Paebbl zet CO₂ om in bouwmateriaal

Auteur: Bron: persbericht paebbl.com Foto: peabbl.com 1 augustus 2023 Laatste update 6 augustus 2023

Het Nederlands-Scandinavische Paebbl heeft het afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een oplossing die de mineralisatie van koolstofdioxide radicaal versnelt. Deze versnelde mineralisatie staat garant voor het permanent vastleggen van CO₂, terwijl tegelijkertijd een koolstof-negatief materiaal ontstaat. 

Het afvangen en permanent opslaan van koolstofdioxide vindt plaats op steeds grotere schaal, maar weinig daarvan wordt hergebruikt. Paebbl houdt zich bezig met wat bekend staat als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). Afgevangen koolstof wordt door Paebbl met minimaal energieverbruik gecombineerd met mineralen, wat resulteert in een grondstof die geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld papier en beton.

Versnelde mineralisatie

Volgens de Nederlandse wetenschapper Pol Knops, een van de oprichters van Paebbl, is het jaarlijks wereldwijd verbruik van cement (vier miljard ton) verantwoordelijk voor zo’n 7% van de totale CO₂-uitstoot. Als een deel daarvan kan worden vervangen met de oplossing van Paebbl, wordt er naar eigen zeggen een baanbrekend dubbel koolstof-voordeel behaald. Knops: “Wij zetten CO2 om van gas naar vaste carbonaten. De aarde profiteert al miljarden jaren van een natuurlijk proces om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen, wij bootsen dat na maar dan wel een flink stuk sneller. Kortom: twee vliegen in één klap in het koolstofvrij maken van de planeet."

Nieuwe investering

Met een recente investering van 8 miljoen euro wil men jaarlijks miljoenen tonnen CO2 omzetten in herbruikbaar steenpoeder dat gebruikt kan worden voor beton. Met de investering wordt in de onderzoeksfaciliteit in Rotterdam o.a. gewerkt aan een recept voor koolstof-negatief cement. 

Meer informatie: paebbl.com

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM