nieuwspagina

Sneak preview Depot Boijmans Van Beuningen: beton, spiegels en bomen

Auteur: Persbericht Boijmans van Beuningen 25 september 2020 Laatste update 8 augustus 2022

Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, heeft zijn technische voltooiing bereikt. Het spiegelende gebouw in het Museumpark in Rotterdam werd ontworpen door MVRDV en is gebouwd door BAM Bouw en Techniek. 

Depot Boijmans Van Beuningen ontsluit straks de gehele kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen voor publiek. Ruim 151.000 kunstwerken worden hier verzorgd en opgeslagen voor het oog van de bezoeker, die wordt ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum. Naast de verschillende ruimtes voor opslag en verzorging heeft het depot op 35 meter hoogte een restaurant en een dakbos, dat recent is bekroond met een Rooftop Award. De voltooiing van de bouw maakt de weg vrij voor het afmaken van het interieur en de grote kunstverhuizing die in december start. Het depot opent in het najaar van 2021 zijn deuren.

Kunstcollectie in een rond betonnen gebouw

De collectie speelt de hoofdrol in het gehele gebouw. Tijdens de route door het depot komen bezoekers hiermee op verschillende manieren in aanraking. In het depot worden werken bewaard en getoond op basis van hun klimatologische eisen, in plaats van op basis van kunststroming of tijdperk. Er zijn vijf verschillende klimaatzones, passend bij verschillende materialen als metaal, plastic, papier, zwartwit- en kleurfotografie. Blikvanger van het ontwerp is het atrium met de elkaar kruisende betonnen prefab trappen en de grote glazen vitrines met kunstwerken. De atriumtrappen leiden naar de depots en tentoonstellingsruimtes, waar bezoekers straks te zien krijgen hoe het museum zijn vermaarde kunstcollectie bewaart en onderhoudt.

Sjarel Ex, directie Depot Boijmans Van Beuningen
Dit is een werkgebouw, waarin we onze wereldcollectie op en top verzorgen terwijl het toch open is voor het publiek. Volgend jaar is de gehele kunstcollectie van het museum sinds 1935 weer op één plek te zien. Dat is iets waar de inwoners van Rotterdam trots op zullen zijn.

Gevel van spiegelend glas 

Het 39,5 meter hoge Rotterdamse kunstdepot bevindt zich in het voorportaal van het Museumpark in Rotterdam. Ondanks zijn omvang van 15.000 m2 wordt het gebouw volledig opgenomen in zijn omgeving. Dat is mede te danken aan de relatief bescheiden footprint en de ronde vorm; hierdoor zijn routes en doorzichten door het park behouden, is de impact op de waterhuishouding zo klein mogelijk gehouden en ontstond ruimte voor een nieuwe publieke ruimte op 35 meter hoogte. Wat beneden aan bomen is weggehaald, is boven teruggekeerd. De depotgevel, bestaande uit 6.609m2 spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, reflecteert de omgeving; van toevallige voorbijgangers en wolkenluchten tot het lommerrijke Museumpark en de dynamische skyline van Rotterdam. Depot Boijmans Van Beuningen maakt dit deel van de stad levendiger en legt tegelijkertijd een sterke relatie met het park en de gebouwen die zich in de buurt bevinden.

Winy Maas mede-oprichter MVRDV
Het is een bijzonder moment voor iedereen die aan het depot heeft meegewerkt: het museum, de stad, Stichting De Verre Bergen en natuurlijk aannemer BAM Bouw en Techniek, alle bouwvakkers en onderaannemers. Zij hebben ondanks de pandemie de bouw voltooid, een knap staaltje werk. Ons ontwerp is gedurfd en uniek en dat het succesvol is uitgevoerd, komt doordat we voortdurend in gesprek waren met alle betrokken partijen. Van de firma die de exacte kromming van de spiegelende panelen berekende en de bouwvakker die de glazen vitrines ophing tot het bedrijf dat ons dakbos mede vormgaf.
Daktuin

Het dakbos is een ontwerp van MVRDV van Winy Maas, in samenwerking met MTD Landschapsarchitecten. ,,Het depot is een speciaal geval; het heeft een duidelijke publieksfunctie, en bevindt zich in het Rotterdamse Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.’’

Tektoniek

Een uitgebreide projectomschrijving van het Depot Boijmans Van Beuningen is te lezen op de website Tektoniek, kennisnetwerk architectuur in beton:

Depot Boijmans Van Beuningen - Meesterwerk in beton