kennispagina

Verandering wetgeving bij beeldschermwerk

Auteur: Wilfred Oosterling Foto: Betonhuis 15 januari 2019 Laatste update 11 september 2021

De tekst in het Arbeidsomstandighedenbesluit en het Warenwetbesluit machines is in december 2018 aangepast. Een van de wijzigingen in het besluit betreft de verplichte pauzes bij het uitvoeren van beeldschermwerk.

Norm om iedere 2 uur pauze geschrapt

Men heeft geconstateerd dat een absolute norm voor pauzes bij beeldschermwerk, om iedere 2 uur, niet meer past bij de huidige variatie aan beeldschermwerk. Werken in de moderne tijd brengt allerlei vormen van beeldschermwerk met zich mee, zoals werken op de tablet, de mobiele telefoon, de laptop en plaats- en tijdonafhankelijk werk. Daarom is deze eis geschrapt uit het besluit.

Zorgplicht werkgever

Maar let op, het vervallen van de 2-uursnorm doet niets af aan de zorgplicht van de werkgever. Hij moest en moet nog steeds het werk zo organiseren dat medewerkers niet aan één stuk door achter het beeldscherm zitten. Regelmatig pauzeren blijft dus een must voor gezonde beeldschermwerkers. Voldoende werkonderbrekingen bij beeldschermwerk blijven dus hoe dan ook nodig, ook om klachten door langdurig zitten te voorkomen. Maar ook om oog- en stressklachten daar waar mogelijk tegen te gaan. En natuurlijk om de kans op klachten aan armen, schouders en nek (RSI, CANS) tot een minimum te beperken. Informatie over beeldschermwerk kunt u vinden in de branche RI&E.

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM