nieuwspagina

Winnaars Betonprijs 2019

Auteur: Persbericht Betonvereniging. Foto: Matthijs Labadie Foto: Foto: Matthijs Labadie 18 november 2019 Laatste update 20 november 2019

Op donderdag 14 november vond de uitreiking plaats van de 21ste editie van de Betonprijs. Deze prestigieuze Betonprijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 62ste editie van de Betondag in de iconische Van Nelle Fabriek.

De deskundige achtkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Henri van der Kamp heeft alle 65 inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk werden er zeventien projecten genomineerd, verdeeld over zes categorieën. Na een waardevol juryoverleg zijn de volgende winnaars unaniem vastgesteld. Tijdens de uitreiking op de Betondag werden de genomineerde projecten in het zonnetje gezet, doordat er per categorie een nominatievideo werd getoond. Ook was er op de Betondag een speciale expositie ingericht.

Betonhuis-leden in de prijzen

Grensverleggend: Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee - Dyckerhoff Basal 
In de nieuwe categorie Grensverleggend waren twee projecten genomineerd. De jury koos voor het regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee. Jury: “Voor de eerste keer is isolerend beton toegepast: glasschuimbeton. De draagkracht, isolatie en bouwfysische eigenschappen zijn in dit type beton gecombineerd in één materiaal.”

Circulair: Het circulaire viaduct, Dronten - Consolis Spanbeton
In de nieuwe categorie Circulair werd er uit twee genomineerde projecten gekozen voor het circulaire viaduct. Jury: “Een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is. Een vernieuwend concept, een voorloper."

Overige winnaars van de Betonprijs

Bestaande Bouw: Maastunnel, Rotterdam
In de categorie Bestaande Bouw werd uit de drie genomineerde projecten gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. Jury: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.”

Civiele Bouwwerken: Albert Cuypgarage, Amsterdam
Van de vier genomineerde projecten in deze diverse categorie, Civiele Bouwwerken, werd gekozen voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam. Jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd.”

Utiliteitsbouw: Earth Simulation Laboratory, Utrecht
Uit de drie genomineerde projecten koos de jury in de categorie Utiliteitsbouw voor het Earth Simulation Laboratory in Utrecht. Jury: “Hier ligt de kracht van het beton en de bewerking, die samenhangt met de functie van het gebouw. Het is een subtiel samenspel van beton en staal. Alle lijnen lopen door in de elementen.”

Woningbouw: Belvedère, Hilversum
Uit de grote verscheidenheid aan projecten in de categorie Woningbouw heeft de jury ervoor gekozen Belvedère in Hilversum tot winnaar uit te roepen. Er waren drie genomineerde projecten. Jury: “Dit zet je niet zomaar neer, een moeilijk project om in beton voor elkaar te krijgen. De uitkragingen zijn bijzonder gedurfd, er is veel lef getoond. Een markant gebouw met kwaliteit.”

Toekomstprijs

Tijdens de uitreiking van de Betonprijs werden niet alleen de winnaars van de zes categorieën bekendgemaakt, maar ook de winnaar van de Toekomstprijs. Studenten konden daarbij stemmen op alle zeventien genomineerde projecten. Twintig procent van de stemmen, en daarmee de meeste, ging naar Museum Naturalis in Leiden, een iconisch gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton. De jury heeft twee genomineerde projecten een eervolle vermelding gegeven, namelijk de Intervam flats in Utrecht en de busbrug in Zwolle.