nieuwspagina

Beton voor Onderwijs- en Cultuurcomplex met hoge akoestische eisen

Auteur: Tekst: Roel van Gils (Beton&Staalbouw) Beeld: PERI 22 januari 2019 Laatste update 8 februari 2019

Midden in het centrum van Den Haag wordt gebouwd aan het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC). Vanwege de hoge akoestische eisen wordt er een gigantisch volume beton verwerkt. Een technisch en constructief uitdagend project voor bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw), die door de inzet van PERI bekisting met éénzijdige ankertechniek behoorlijk wat arbeidstijd bespaart.

Alles draait om de massa van beton

Het OCC is straks het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Volgens Birgit Maathuis, uitvoerder van bouwcombinatie Cadanz is het een uniek ‘betonproject’ voor Nederlandse begrippen. “Zowel qua omvang als qua constructieve uitdagingen. Alles draait hier om massa. Het complex bestaat min of meer uit zeven zelfstandige eenheden: vier zalen – de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen) – en drie stabiliteitskernen die allemaal individueel zijn gefundeerd en constructief gescheiden zijn van elkaar.”

In het werk gestort in paneelbekisting

De betonconstructies met hoge akoestische eisen van de zalen en stabiliteitskernen worden allemaal in het werk gestort. Cadanz vertrouwt op de MAXIMO paneelbekisting van PERI. “Het is een modulair bekistingssysteem dat zich eenvoudig laat monteren en demonteren, en niet in de laatste plaats een fraai resultaat geeft”, zegt Maathuis. “We zetten verschillende typen bekistingen in, waarvan de grootste bulk toch wel de MAXIMO betreft.” John Appelhof, projectmanager van PERI BeNeLux kan dat beamen: “Het OCC is voor ons het grootste project op dit moment in Nederland. Er ligt zo’n 2.800 m2 aan bekisting op de werf. Groot voordeel van dit type bekisting is de éénzijdige bevestiging zonder afstandhouders en conussen. Dat bespaart ontzettend veel tijd. En voor de realisatie van de hoge wanden van de zalen (tot wel 38 meter hoog) leveren we ons CB-klimsysteem, een kraan geklommen systeem om snel en efficiënt grote hoogtes te realiseren.” Ook Maathuis is enthousiast over het bekistingssysteem. “Onze mensen zijn heel bekend met het systeem en werken er graag mee. Dat maakt dat we in korte tijd grote volumes kunnen realiseren. Wekelijks worden er honderden kuubs beton gestort.”

Éénzijdige bevestiging en demontage

De éénzijdige bevestiging en demontage van de bekisting komt zeker bij het OCC van pas, omdat er zalen boven elkaar worden gerealiseerd. Maathuis: “Hier zit meteen de complexiteit van het werk. Pal naast beide onderste zalen worden de wanden voor de bovenliggende zalen gerealiseerd die rusten op een eigen fundering, ook nog eens dwars door de keldervloer. We zijn nu volop bezig met het betonwerk en verwachten de betonwerkzaamheden in de tweede helft van 2019 af te kunnen ronden.” De daadwerkelijk oplevering en opening van het OCC staat gepland voor 2021.

Bron: BetonenStaalbouw