nieuwspagina

Speciale woningbouwbekisting voor nieuwbouw studentenwoningen

Auteur: Persbericht NOE Bekisting Foto: NOE Bekisting 15 oktober 2020

In de Utrechtse wijk Overvecht worden nieuwe studentenwoningen gerealiseerd. De nieuwbouw combineert de laatste duurzame ontwikkelingen met groene binnen- en buitenruimten die uitnodigen tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl van de toekomstige bewoners. Sessink Betonwerken is verantwoordelijk voor alle ruwbouw. Bij de bouw wordt geprofiteerd van de voordelen van het NOEtop 70 bekistingsysteem dat speciaal voor de woningbouw werd ontwikkeld.

Landmark

The Cube, zoals de nieuwbouw wordt genoemd, kenmerkt zich door een opvallend ontwerp van Team V Architectuur. Met een getrapt daklandschap en twee hoogte-accenten van 50 meter wordt het nieuwe studentenwooncomplex een landmark in de wijk Overvecht. De woningen liggen op fietsafstand van het centrum en zijn goed bereikbaar via bus en trein. Het aanbod appartementen wordt gevarieerd: van zelfstandige appartementen met eigen keuken en douche tot grotere studio’s. Ook komen er twaalf woningen die geschikt zijn voor mindervaliden en negentig units gegroepeerd in woongroepen. De studenten kunnen tevens terecht in een modern ingerichte lounge en sfeervolle bibliotheek- en studieruimten. Bovendien krijgt The Cube een sportfaciliteit, buitensportveld op de 1e verdieping en twee wasfaciliteiten.

Betonbouw

Sessink Betonwerken verzorgt alle betonbouw voor The Cube. Als onderdeel daarvan werd begonnen met het storten van de keldervloer, waarop vervolgens de kelderwanden werden opgetrokken. Aansluitend zijn de funderingsbalken gestort waarop de zestien verdiepingen tellende nieuwbouw wordt gerealiseerd met wanden en kolommen; tot de eerste verdieping zelfs met een hoogte van 4,20 meter. Voor het storten van de wanden bestelde Sessink 450 m2 NOEtop 70 wandbekisting. Hiermee worden elke dag acht nieuwe wanden gestort met twee ploegen van vier man.

Het wandbekistingsysteem is opgebouwd uit samengestelde elementen die op het werk gemonteerd worden tot een complete bekisting. De bekisting heeft een hoogte van 3,02 m en wordt geleverd in elementlengten van 2,65, 5,30 of 7,95 m. Over de totale hoogte van de bekisting zijn slechts twee centeringen. De onderste bevindt zich 8 cm boven de onderzijde terwijl de bovenste centering over de wand heenloopt. Hierdoor wordt het betonbeeld minimaal verstoord door centergaten en wordt het afwerken van de wanden tot een minimum gereduceerd. 

Vereenvoudigde handling

De NOEtop 70 is voorzien van spanten die scharnierend zijn bevestigd en met een spantklem worden vastgezet. Door de scharnierende uitvoering van de spanten kunnen deze tijdens het transport vlak tegen de bekisting worden geklapt. Hierdoor is het mogelijk om per vracht tien schotten liggend op elkaar te vervoeren. Op de bouwplaats kan worden volstaan met het uitklappen van de spanten en het borgen ervan met behulp van de spantklem. Omdat het systeem rondom voorzien is van het NOE-randprofiel en de lengtematen een veelvoud zijn van 2650 mm, is het systeem eenvoudig te combineren met andere NOE-bekistingsystemen. Met behulp van klemverbindingen zijn de bekistingdelen eenvoudig in lengte en hoogte te koppelen. De bekisting is standaard voorzien van een 1 meter brede loopsteiger en basisspindel. De bekisting is leverbaar met een hijsevenaar waarmee schotten tot een maximum lengte van 16 m in één keer zijn om te zetten. De bekisting is te completeren met alle gebruikelijke hulpmiddelen, zoals stortgoten, stormschoring, ladderopgangen, loopvlonders, afloopbeveiliging en kopschotvoorziening en vaste afstandhouders voor bovenste centering.