Betonproducenten voor de 2e maal in strijd om mooiste zwarte beton

Auteur: Sacha van Hout Foto: Betonhuis BPN 17 december 2021 Laatste update 25 mei 2022

De strijd om het maken van het meest zwarte beton is losgebroken. In navolging op het succes van vorig jaar doen dit jaar acht leden van BPN mee met deze wedstrijd. Wie zal erin slagen om het mooiste zwarte beton te produceren? Het antwoord op die vraag laat nog even op zich wachten. De eindresultaten worden pas rond november 2022 bekend.

Eerste jury ronde

Op 9 december jl. heeft de eerste beoordeling van de jury plaats gevonden. Er wordt o.a. gekeken welke invloed de nabehandeling in de vorm van hydrofobeermiddel of nanocoating op de lange termijn voor de kleur heeft. Maar natuurlijk ook naar de zwartheid en de egale kleur.

De jury bestaat uit de volgende personen:
•    Monica Adams, architect en eigenaar van Studio Adams;
•    Henk Oude Kempers, adviseur Schoonbeton;
•    Cindy Vissering, Tektoniek. 

Cindy Vissering
We waren blij verrast met het zien van de ingediende tegels: deze waren echt goed donker en waardig voor de compeitite naar de meest diep-zwarte betontegel. We zijn zeer benieuwd naar hoe de tegels zich gaan houden in weer en wind, vorst en felle zon.
Jury bekijkt uitgestalde tegels voor de BPN wedstrijd wie maakt het zwartste beton

De eindresultaten worden pas rond november 2022 bekend.

Twee categorieën

Er wordt gestreden in twee categorieën; glad beton (CUR 100) zonder nabewerking en nabewerkt beton (geslepen gestraald). In de eerste categorie nemen Atsma Beton, De Jong Beton, Jannink Beton, Lammers Beton,  Riboton, Vlassak Beton en  Zeus Beton deel. In de tweede categorie zijn dit Noppert Beton en De Jong Beton. De tegels liggen op het terrein van De Jong Beton in Alphen (NB). Elke deelnemer heeft twee tegels aangeleverd. Eén tegel wordt nagenoeg vlak gelegd, de andere tegel wordt onder een hoek gezet zodat regenwater er af loopt. En dat was wel nodig! De wedstrijd heeft de looptijd van een jaar. De tegels zullen de komende tijd regelmatig beoordeeld worden. Ook worden foto’s gemaakt gedurende het komende jaar.

Math Pluis
Contactpersoon
Math Pluis
Adviseur Techniek en Regelgeving