nieuwspagina

Bezoek BPN hulpstoffenfabrikant Cugla om beton te verduurzamen

Auteur: Sacha van Hout Foto: Sacha van Hout 23 maart 2023 Laatste update 29 maart 2023

Ruim 20 BPN leden bezochten onlangs op uitnodiging van Mark van Hulten, hulpstoffen producent Cugla. De uitnodiging volgde na een samenwerking tussen de werkgroep 100 kg CO per m3 beton en Cugla waar onderzocht wordt op welke manier CO2 gereduceerd kan worden bij het maken van betonmengsels. 

Voor het project waarin gewerkt wordt met gecalcineerde klei heeft Cugla hulpstoffen geleverd voor het uitvoeren van proeven. Daarnaast is voor het project in gezamenlijkheid de korrelverdeling van de poeders (gecalcineerde klei, cement, kalksteenmeel en hoogovenslakken) bepaald die gebruikt kunnen worden om de korrelpakking te optimaliseren. Deze korrelgradering zegt iets over de reactiviteit en sterkteontwikkeling van beton. Cugla maakt hiervoor gebruik van een Particle Size Analyzer, waarmee de fijnheid en korrelgradering van poeders kan worden bepaald. Cugla heeft middels deze analyse de werkgroep goed kunnen adviseren. 

Presentatie hulpstoffen

De BPN leden begonnen hun bezoek eerst met een korte ledenvergadering. Daarna volgde een presentatie van Hans Huppertz, hoofd O&K hulpstoffen van Cugla, over hulpstoffen. Met name de vele mogelijkheden van Polycarboxylaatethers (PCE’s) werden gepresenteerd. Hierdoor kan voor iedere toepassing de juiste hulpstof op maat worden geadviseerd. De hulpstoffen van Cugla worden toegepast in duurzame mengsels met een hoge kwaliteit.  

Rondleiding R&D Center

In 2019 heeft Cugla haar hypermoderne R&D Center geopend. Een bezoek hieraan kon deze middag dan ook niet ontbreken. Het R&D Center bestaat uit een instrumenten laboratorium en een beton laboratorium. In het instrumentenlaboratorium worden diverse analyses uitgevoerd, om interacties tussen cementen, vulstoffen en hulpstoffen te bepalen. Cugla beschikt over de meest moderne apparatuur, waardoor voor iedere toepassing de juiste hulpstof kan worden geformuleerd.
In het betonlaboratorium worden de analyses opgeschaald naar de praktijk. Alle adviezen worden geverifieerd door een van de 12 betontechnologen van Cugla. Tevens is apparatuur beschikbaar voor vele betontoepassingen. Voorbeelden hiervan zijn trekbanken, vorst dooizoutkasten, viscositeit metingen en drukbanken voor hoge sterktebeton.

Zeer informatief maar ook gezellig

De drukke dag met vergadering, presentatie en interactieve rondleiding was uiterst interessant en informatief voor de leden van de BPN. Voor de werkgroep 100 kg CO per m3 beton is weer meer informatie opgedaan voor hun project om de CO2 uitstoot naar 100 kg CO2 per m3 beton te reduceren.  Om de dag goed af te ronden en voor de nodige ontspanning te zorgen is afgesloten met een heerlijk diner. 

Math Pluis
Contactpersoon
Math Pluis
Adviseur Techniek en Regelgeving, sectorsecretaris BPN, Stenen en Blokken