nieuwspagina

Tweede ronde zwart beton challenge

Auteur: Cindy Vissering Foto: Betonhuis BPN 17 december 2021 Laatste update 2 december 2022

De strijd om het maken van het meest zwarte beton is losgebroken. In navolging op het succes van 2021 doen dit jaar acht leden van BPN mee met deze wedstrijd. Wie zal erin slagen om het mooiste zwarte beton te produceren? Het antwoord op die vraag laat nog even op zich wachten. De eindresultaten worden rond zomer 2023 bekend, nadat de jury na een nieuwe vorstperiode de tegels opnieuw kan beoordelen. 

Inmiddels hebben er drie juryrondes plaatsgevonden en begint het onderscheid zich te tonen tussen de tegels die goed van kleur blijven en tegels die al meer grijs worden. Elke tegel is voor de helft gehydrofobeerd en in de meeste gevallen blijft de gehydrofobeerde zijde beter van kleur. Elke fabrikant heeft twee tegels aangeleverd, waarbij er één vlak plat is neergelegd en één onder een helling. Nu, na een jaar, zijn er nog geen grote zichtbare verschillen tussen die twee. De jury heeft voorgesteld om voor de zomer nog een laatste keuring te doen, de tegels liggen er dan anderhalf jaar. Ook zal er dan met de leden lering getrokken worden uit de resultaten.

Tweede ronde met inzet van spectrometer

Dit jaar wordt er naast de beoordeling van de ‘zwartheid’ met een grijswaaier ook gebruik gemaakt van een spectrometer, zo kunnen kleurveranderingen nog beter vergeleken worden. De spectrometer wordt algemeen toegepast voor projecten in België. Het apparaat meet de hoeveelheid licht die weerkaatst wordt op vijf plaatsen en geeft dan een gemiddelde. Ook de kleurtint kan aangegeven worden, maar voor de zwart beton uitdaging kijken we alleen naar de donkerte van de tint.

Eerste juryronde

Op 9 december 2021 heeft de eerste beoordeling van de jury plaats gevonden. Er werd onder meer gekeken welke invloed de nabehandeling in de vorm van hydrofobeermiddel of nanocoating op de lange termijn voor de kleur heeft. Maar natuurlijk ook naar de zwartheid en de egale kleur.

De jury bestaat uit de volgende personen:
•    Monica Adams, architect en eigenaar van Studio Adams;
•    Henk Oude Kempers, adviseur Schoonbeton;
•    Cindy Vissering, Tektoniek. 

Cindy Vissering
We waren blij verrast met het zien van de ingediende tegels: deze waren echt goed donker en waardig voor de compeitite naar de meest diep-zwarte betontegel. We zijn zeer benieuwd naar hoe de tegels zich gaan houden in weer en wind, vorst en felle zon.

Twee categorieën

Er wordt gestreden in twee categorieën; glad beton (CUR 100) zonder nabewerking en nabewerkt beton (geslepen gestraald). In de eerste categorie nemen Atsma Beton, De Jong Beton, Jannink Beton, Lammers Beton,  Riboton, Vlassak Beton en  Zeus Beton deel. In de tweede categorie zijn dit Noppert Beton en De Jong Beton. De tegels liggen op het terrein van De Jong Beton in Alphen (NB). Elke deelnemer heeft twee tegels aangeleverd. Eén tegel wordt nagenoeg vlak gelegd, de andere tegel wordt onder een hoek gezet zodat regenwater er af loopt. En dat was wel nodig! De wedstrijd heeft de looptijd van een jaar. De tegels zullen de komende tijd regelmatig beoordeeld worden. Ook worden foto’s gemaakt gedurende het komende jaar.

Math Pluis
Contactpersoon
Math Pluis
Adviseur Techniek en Regelgeving, sectorsecretaris BPN