nieuwspagina

Nieuwe duurzame cementfabriek ontwikkeld door HES en EMC Cement

Auteur: Persbericht HES en EMC Foto: HES en EMC 8 maart 2024 Laatste update 19 maart 2024

Bulkterminal HES en EMC Cement (EMC) gaan samen een elektrische cementfabriek ontwikkelen. Het maken van conventioneel cement vraagt veel energie en stoot veel CO₂ uit. Het cement uit deze fabriek komt veel duurzamer tot stand.  

De nieuwe fabriek, die naar verwachting begin 2026 operationeel komt op de HES Bulk Terminal Amsterdam en zal een aanzienlijke energiebesparing van 90% realiseren en jaarlijks maar liefst 1 miljoen ton CO₂ minder uitstoten in vergelijking met traditionele productiemethoden.

Uniek productieproces

Het unieke aspect van het productieproces van EMC is de toepassing van EMC Volcanics, een natuurlijk vulkanisch gesteente dat 70% van het traditionele Portland-cement vervangt. Deze innovatieve aanpak draagt bij aan de verlaging van de CO₂-uitstoot, zoals overeengekomen in het Betonakkoord. Dit akkoord streeft naar een versnelde verduurzaming van de betonsector, met als doel een CO₂-neutrale en circulaire betonsector tegen 2030. Met deze aanpak loopt de Nederlandse betonsector voorop in duurzaamheid. 

Duurzame toekomst

Jeroen van der Neut, COO van HES, benadrukt dat deze fabriek perfect aansluit bij de ambities van HES voor een duurzame toekomst. Door de strategische locatie op de HES Bulk Terminal Amsterdam is de fabriek goed bereikbaar via spoor, weg, zee en rivieren, met een nationaal en internationaal bereik naar markten in België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië. Ook Port of Amsterdam juicht deze ontwikkeling toe. Roon van Maanen, hoofd Energie en Circulaire Industrie bij Port of Amsterdam, noemt de realisatie van deze fabriek een uitstekende stap richting een klimaatneutrale haven.

Meer informatie zie het persbericht van HES.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978