kennispagina

Architectuur en beton

Auteur: Anja van den Bogaart Foto: Loopbrug bij Mucem, Marseille (foto: Lisa Ricciotti) 7 april 2020 Laatste update 14 maart 2023

Architectuur is van alle schone kunsten het meest gebonden aan techniek en praktijk. Architectuur is pas architectuur als het gemaakt en gebruikt kan worden. En beton maakt dit mogelijk.

Beton maakt architectuur mogelijk

Beton is een constructief bouwmateriaal, voor duurzame draagconstructies. Beton is ook een esthetisch bouwmateriaal. In de eerste plaats vanwege z'n vormvrijheid. En ook vanwege de eindeloze mogelijkheden voor het geven van textuur, structuur, reliëf en kleur aan het oppervlak.

Constructief en technologisch zijn er uitgebreide standaarden en regels voor beton. Zo niet voor beton als architectonisch materiaal. Beton nodigt als het ware de architect uit tot onderzoek en avontuur. Dat maakt discussies over beton en architectuur boeiend en soms lastig.

Voor een goed ontwerp en correcte uitvoering van betonnen objecten en constructies komen diverse disciplines bij elkaar: architect, constructeur, technoloog, producent en uitvoerders. Het platform Tektoniek stelt zich ten doel het kennisniveau van elk van deze vakmensen te vergroten en de dialoog tussen deze vakmensen te ondersteunen en te verbeteren.

Tektoniek is nl. het kennisnetwerk voor architectuur in beton. Via lezingen, projectbezoeken, workshops, expert meetings en online communicatie wordt informatie, inspiratie en ondersteuning geboden.

Meer informatie

Dossier architectuur Betonhuis

Tektoniek-activiteiten op architectuurgebied