kennispagina

Kalkuitslag

Auteur: Betonhuis Cement 13 juli 2020 Laatste update 14 maart 2023

Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water en wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.

Ondanks alle zorgvuldigheid bij de productie van beton en de uitvoering van betonwerk, is dit verschijnsel niet volledig uit te sluiten. Kalkuitslag heeft geen negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een constructie. Bovendien verdwijnt op de uitslag langere termijn vaak vanzelf. Maar de visuele beleving van een beton-, gevel- of straatoppervlak, kan door kalkuitslag zo negatief zijn, dat een opdrachtgever het onacceptabel vindt. Welke maatregelen beperken het probleem tot een aanvaardbaar minimum?

Verwijderen van kalkuitslag

Vooropgesteld dat ernstige kalkuitslag niet fraai is, moeten we ons realiseren dat het verwijderen van kalk- uitslag niet eenvoudig is. Daarom is het wellicht raadzaam in eerste instantie niets te ondernemen. Vaak zal blijken dat het betonoppervlak na verloop van tijd een steeds gelijkmatiger uiterlijk krijgt.

Op welke wijze de kalkuitslag ook te lijf wordt gegaan, de behandeling is zelden voor de volle 100 % effectief. Dikwijls blijven de behandelde plekken door een afwijkende structuur toch zichtbaar. Het middel kan daardoor wel eens erger zijn dan de kwaal.

 

Meer over kalkuitslag