Balkongevel geeft metamorfose aan 60-jaren galerijflats

Taco van den Broek 9 december 2019

De vier imposante Mollenbossenflats aan de Maas zijn vanaf de bouw in 1966 beeldbepalend in de Venlose wijk Blerick. De flatgebouwen met in totaal 608 sociale huurwoningen hadden echter een nogal onaantrekkelijke uitstraling. Tot de renovatie en upgrading van de flats dat beeld compleet heeft veranderd én verfraaid, met dank aan een balkonfaçade die is uitgevoerd in hoogwaardig wit gepigmenteerd prefab beton.

Ruimere balkons

Door de toevoeging van de gevelfaçade met ruimere balkons ontstaat een nieuwe verticale structuur van de gevel. Daarbij worden de acht meter brede woningen van buitenaf individueel herkenbaar. De balkons springen er letterlijk en figuurlijk uit. Een ruimer balkon was een vurige wens van de bewoners en dat is door woningcorporatie Antares gehonoreerd. Ook zijn de flats verduurzaamd, van D-label naar B-label, is de algemene toegankelijkheid verbeterd door toevoeging van extra stopplaatsen bij de liften en is de entreehal opgewaardeerd. Bij de entrees zijn luifels aangebracht zodat bewoners (op leeftijd) droog kunnen uitstappen vanuit hun auto.

Voortzetting van de oorspronkelijke betonconstructie

Hans van Heeswijk architecten is ingeschakeld voor de renovatie/upgrading. Hij heeft de balkonuitbreiding als voortzetting van de oorspronkelijke seriematig gefabriceerde betonconstructie uit 1966 ontworpen. Constructief en architectonisch bleek dat de meest doeltreffende oplossing: de balkons krijgen meer ruimte, beschutting en privacy, terwijl het daglicht en uitzicht van de woonkamers behouden blijft. Door de prefabricage van de complete prefab betonnen façade (balkons en privacy-schermen) kon de gevelrenovatie ook uiterst praktisch worden uitgevoerd door de KnaapenGroep.

Lees meer in de Prefab Beton Krant nr. 32