nieuwspagina

Combinatie van liggers voor viaduct N391

Auteur: Naomi Heidinga Foto: Romein Beton 9 december 2022

Een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. Dat was de reden voor provincie Drenthe en gemeente Emmen voor het ombouwen van de Emmerweg bij Emmerschans tot een ongelijkvloerse aansluiting. Het nieuwe viaduct bestaat uit twee type liggers, 22 stuks in totaal, die samen 500 ton wegen. 

Het viaduct is aangelegd door Koninklijke Sjouke Dijkstra, die de hele civiele betonbouw voor zijn rekening nam. KWS was hoofdaannemer en heeft de weg tussen Emmen en Veendam omgebouwd tot een stroomweg zonder rotondes en verkeerslichten. Het viaduct bestaat uit twee overspanningen van prefab liggers die samen een brugdek maken van 38 x 13,50 meter.

Korte en lange liggers

Romein deed de engineering, productie en levering van de liggers. Het bedrijf kreeg in november 2021 de opdracht; de liggers werden in juli 2022 geplaatst. “Het gaat om veertien korte prefab liggers van veertien meter en acht lange liggers van 24 meter,” aldus Harry Rigter van Romein Beton. “Het leuke aan dit werk is dat er twee verschillende soorten liggers zijn gebruikt. De korte liggers zijn volstortliggers. Ze zijn wel voorgespannen, maar de liggers krijgen een druklaag van in het werk gestort beton. De hoofdoverspanning wordt gevormd door acht kokerliggers. Deze liggers bestaan volledig uit prefab beton. De ligger dankt zijn naam aan een holle kern, waar tempex in zit. Dat heeft met het gewicht te maken: zonder holle kern wordt de ligger veel te zwaar. De zwaarste ligger van dit werk weegt overigens 65 ton. De korte liggers hebben een hoogte van 600 mm. In het werk is er 200 mm aan beton op gestort, zodat ze gelijk komen te liggen met de kokerliggers, die een hoogte van 800 mm hebben.”

De combinatie van liggers kom je niet zo vaak tegen in een werk. Meestal wordt voor één type liggers gekozen. “In dit geval is wel voor een combinatie gekozen, niet alleen omwille van de kosten, maar ook vanwege het gewicht. Qua vormgeving ziet het geheel er leuk uit. De vormpijlers hebben de vorm van een stemvork gekregen, en er is gekozen voor een open constructie.”  Voor de afwerking is gekozen voor RVS leuningen en randelementen. 

Emmerschans

Het nieuwe viaduct heeft de naam Emmerschans gekregen. Afgelopen voorjaar riep de provincie belangstellenden op om het nieuwe viaduct een naam te geven. Meer dan 550 mensen gaven hieraan gehoor, van wie 34 de naam Emmerschans voorstelden, een verwijzing naar het voormalig verdedigingswerk in het gebied en de gelijknamige wijk. De provincie laat weten dat de werkzaamheden binnen de planning en het gestelde budget zijn gebleven. Op 4 november 2022 werd het nieuwe viaduct geopend door gedeputeerde Nelleke Vedelaar en wethouder René van der Weide. 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken