nieuwspagina

Constructief onderwijs moet verbeteren!

Auteur: Taco van den Broek 4 februari 2020 Laatste update 20 maart 2023

In januari 2020 hebben Betonhuis Constructief Prefab en Bouwen met Staal een brief gestuurd naar verschillende hogescholen.

Constructieve veiligheid begint bij het onderwijs

Daarin schrijven beide organisaties: "Afgelopen jaren zijn diverse bouwprojecten ingestort, zowel in aanbouwfase als in gebruiksfase. Gelukkig is het aantal gewonden en doden zeer beperkt. Wat was er gebeurd als het AZ-stadion in Alkmaar of de parkeergarage bij Eindhoven Airport volop in gebruik waren? Gezien het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staan deze incidenten eigenlijk niet op zich. De bouwpartners hebben hierin een verantwoordelijkheid. Maar gebleken is dat ook het ontwerp betere aandacht behoeft. Waar de architect een beschermd beroep is, is de constructeur dit niet. Terwijl deze laatste juist het constructieve ontwerp maakt en zorgt voor de constructieve veiligheid, in gebruiksfase en bouwfase. Om die reden willen Betonhuis en Bouwen met Staal graag met de hogescholen en universiteiten praten over het curriculum van het onderwijs voor bouwkunde, civiele techniek en built environment." 

Bijdrage aan constructief onderwijs

Betonhuis Constructief Prefab en Bouwen met Staal praten vanuit hun ervaring graag mee over het te geven curriculum en willen daaraan ook een bijdrage leveren. Voorbeelden zijn de gastcolleges en minors die de constructiebranche in samenwerking met hogescholen heeft opgezet. Daarin komen de vraag naar actuele thema’s en het aanbod aan expertise en kennis uit de ontwerp- en bouwpraktijk samen. Ook heeft Betonhuis een handboek Constructief Prefab en een Betonpocket, twee handige naslagwerken voor de betonbranche.

Leden van Betonhuis kunnen de brief aan hogescholen hier bekijken

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Taco van den Broek (secretaris Betonhuis Constructief Prefab) via constructief-prefab@betonhuis.nl

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab en Bestrating