nieuwspagina

Duurzame studenten- en starterswoningen

Auteur: Mirelle van Dijk 2 oktober 2018 Laatste update 4 november 2019

De bouw van 423 starterswoningen en 197 gasloze zelfstandige studentenwoningen is gestart. Dit hoort bij fase drie van het project Campus Yours, ook wel bekend als Campus Leidse Schans. In fase één zijn er 700 studenten- en starterswoningen gebouwd, in fase twee 465 woningen en deze fase nog eens 620. In totaal komen er dus 1785 woningen in de Campus. Ontwikkelaar VOF De Leidse Schans (VORM Ontwikkeling en Ballast NedamDevelopment) is hiermee de laatste fase van het totale plan ingegaan.

Prefab beton voor gasloze woningen

Architect en stedenbouwer van het gehele project is Mecanoo te Delft. Leiden, de oudste universiteitsstad van Nederland, heeft hiermee de meest duurzame studentencampus van het land. De gasloze woningen voorzien in de behoefte aan betaalbare en comfortabele huisvesting voor studenten en starters. Voor de verwarming en energieopwekking wordt gebruikgemaakt van een combinatie van een lucht gedreven warmtepompboiler, een warmte-terug-win (WTW) ventilatiesysteem en zonnepanelen. De complexen worden grotendeels in prefab beton opgetrokken. Binnen de duurzaamheids- en circulariteitsambitie worden restmaterialen en secundaire grondstoffen in het toegepaste prefab beton verwerkt.

Prefab Beton Krant
(1)

Thema Duurzaamheid

Prefab beton biedt tal van praktische, technische en economische voordelen. Bij de productie is er nauwelijks sprake van ‘waste’ om de eenvoudige reden dat geprefabriceerde betononderdelen op maat worden gemaakt. Gebouwen gaan lang mee. Grote betonelementen zijn makkelijk te hergebruiken. Beton is ook nog eens oplossingsgericht, denk maar eens aan de buffering van warmte- en koudeopslag waarmee het energieverbruik lager komt te liggen.

Lees verder