nieuwspagina

Experience Center met (prefab) beton

Auteur: Taco van den Broek 20 september 2019 Laatste update 24 september 2019

AFAS bouwt een Experience Center in Leusden. Het wordt een complex dat bestaat uit diverse gebouwen die met elkaar in verbinding staan, 62.000 vierkante meter groot.

Thijs Haafkes, bedrijfsleider bij Dura Vermeer: “Voordat we bij dit project als bouwer zijn gaan ontwerpen en tekenen, hebben wij eerst een model opgezet dat ten dienste aan alle partijen staat. Ook aan de verschillende prefab betonfabrikanten en andere leveranciers, om zo met hen kennis te delen en constructieve en bouwkundige uitdagingen van dit project samen uit te werken. Met een prima resultaat: we hebben risico's geminimaliseerd, switchen makkelijk van bouwmethodiek en bouwen op de meest doelmatige manier. In staal, gestort beton, gevelsystemen en prefab beton.”

Marktdag

Haafkes wijst op de spagaat die je direct in het ontwerptraject tegenkomt. “Ga je de vormgeving al uitwerken en sorteer je op die manier voor op de wijze waarop je bouwkundig zaken gaat uitvoeren óf draai je het om en kijk je bij dat uitdagende ontwerp welke stappen aan de productie- en uitvoeringskant mogelijk zijn om dat ontwerp op een beheersbare manier te realiseren?” Dit laatste is hier gebeurd, met dank aan de ruimte die de opdrachtgever daarvoor bood. Er was namelijk een soort marktdag georganiseerd waarop de bouwsector kon reageren op de plannen en het ontwerp van AFAS. Dura Vermeer had als insteek dat het bouwbedrijf aan de knoppen wilde kunnen draaien om de risico’s voor de bouw te verlagen, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp."

Lees meer in de Prefab Beton Krant nr. 31