kennispagina

Woningbouw met prefab beton

Auteur: Taco van den Broek 19 september 2019 Laatste update 26 oktober 2020

In de woningbouw zijn er twee verschillende bouwmethoden: eengezinswoningen of gestapelde woningen (appartementenbouw). De eengezinswoningen worden onderverdeeld in vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeswoningen. Huizen bouwen kan met verschillende materialen, waaronder prefab beton. Ook komen mengvormen voor, zoals gietbouw met bijvoorbeeld in het werk gestorte wanden met prefab vloeren. De keuze voor het bouwsysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de ruimte om de bouwplaats, de keuze voor droge bouwsystemen en de eisen die aan het bouwwerk worden gesteld. 
 

Prefab betonnen casco's

Het bouwsysteem waarin het meeste prefab beton wordt gebruikt, zijn prefab betonnen casco’s. Dit systeem wordt ook wel grote elementenbouw genoemd. Vanaf de prefab begane-grondvloer worden prefab betonnen wanden, kanaalplaatvloeren, binnenspouwbladen, kappen en soms binnenwanden als volledig pakket in één keer gemonteerd tot een woningcasco. Het casco wordt in één montagegang gebouwd met grote elementen. Voor alle bouwwerken geldt dat ze moeten voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het Bouwbesluit. Vanzelfsprekend voldoen alle cascosystemen aan deze eisen.
 

Voordelen van woningbouw met prefab beton

Belangrijke voordeel van het gebruik van prefab beton bij woningbouw is de snelheid van bouwen. Ook zijn er minder verschillende arbeidsdisciplines op de bouw; doordat meer activiteiten in fabrieken plaatsvinden, is er minder arbeid op de bouwplaats nodig. Het monteren van casco's, waarin al vele zaken zoals elektra, sparingen, constructieve verbindingen zijn meegenomen, leidt tot een betere procesbeheersing. Doordat prefab producten kant en klaar op de bouwplaats komen, is er altijd sprake van een schone bouwplaats. 
 

Ontwerp, productie en uitvoering

De beslissing om in prefab te bouwen wordt meestal vroeg in de voorbereidingsfase genomen. In de eerste plaats betekent een keuze voor een prefab draagconstructie dat het ontwerp van een gebouw wordt beïnvloed. De mate waarin hangt onder meer af van de seriematigheid: wordt gekozen voor elementen die specifiek voor dat ene project zijn ontworpen, of wordt een keuze gemaakt uit standaardelementen die op voorraad geproduceerd worden. Vaak wordt de optimale oplossing gevonden in een combinatie van beide, waarbij ook een keuze voor een combinatie met andere materialen mogelijk is. 

De fabricage van prefab-betonproducten vindt plaats in geconditioneerde fabriekshallen. Er kunnen allerlei prefab betonproducten voor de woningbouw worden gemaakt; denk aan kolommen, wanden en vloeren, maar ook balkons, dakranden, lateien, trappen en kelders. 

Vervolgens worden de in de fabriek gemaakte elementen vervoerd naar de bouwplaats en gebruikt voor de woningbouw. Prefab beton helpt bij het voldoen aan de eisen die aan woningen worden gesteld, onder andere als het gaat om brandwerendheid, vochtwering en energiezuinigheid

In het Handboek Prefab Beton vind je meer gedetailleerde informatie over woningbouw met prefab beton