nieuwspagina

Hemelwater voor drinkwater

Auteur: Remco Kerkhoven 1 oktober 2018 Laatste update 28 januari 2020

Geen wateroverlast meer, schoon water om kunstgras te besproeien en een waterspeelplein voor kinderen. De aanleg van een nieuw waterbergingssysteem in combinatie met een filtersysteem moet daarvoor zorgen. Dat alles is gerealiseerd naast Het Kasteel, het voetbalstadion van Sparta Rotterdam. Met geprefabriceerde vezelversterkte hogesterkebetonnen goten wordt het hemelwater van aansluitende terreinen en uit de hemelwaterafvoeren van de naastliggende gebouwen in de omgeving opgevangen.

Nieuwe waterbron

Het opgevangen hemelwater wordt gezuiverd door een biofilter en opgeslagen in de ondergrond. Hierdoor ontstaat een nieuwe bron van water die kan worden toegepast in de openbare ruimte en infrastructuur. Voetbalclub Sparta is de eerste trotse gebruiker van een ‘eigen’ waterbron waarmee ze met hemelwater als vervanger voor drinkwater de sportvelden besproeien. Tot voor kort deden ze dat nog met water uit de kraan. Kunstgras besproeien met grondwater kan niet, dan wordt het kunstgras binnen de kortste keren bruin.

Mooi voorbeeld

Dit project is een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkelingen met toekomstperspectief. Het is onderdeel van het TKI-project (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) Urban Waterbuffer. De innovatie van de goot leent zich uitstekend voor integratie in stadspleinen, parkeerplaatsen, sportvelden winkelcentra et cetera. Daarnaast voldoet de goot aan de zwaarste verkeersklasse, dankzij de vervaardiging in hogesterktebeton en de geoptimaliseerde vorm met behulp van ribben. De goot heeft een maximale sterkte met een minimaal materiaalgebruik en gewicht. Hierdoor is het mogelijk de goten handmatig en snel te installeren.