nieuwspagina

Markante ‘poort’ voor Amsterdam-Noord

Auteur: Taco van den Broek 11 december 2019

Pulse is een nieuwbouwlocatie in Amsterdam Noord, vlakbij het nieuwe metro- en busstation van de Noord-Zuidlijn. In twee torens komen in totaal circa 219 huurwoningen. De begane grond wordt een grote open ruimte voor een combinatie van horeca en retail met daarin de toegang verwerkt naar de 4.000 m2 kantoorruimte op de eerste en tweede verdieping. Voor de werkers een eet-, drink- en ontmoetingsplek, voor bewoners een gezellige plek, zowel overdag als 's avonds.

Krappe bouwplaats en hoge bouwsnelheid

De locatie dwong projectarchitect ir. Heymen Westerveld tot een aantal keuzes; het gaat om een krappe bouwplaats in een drukke reizigersomgeving waar een hoge bouwsnelheid nodig is. Ook de uitvoering leverde uitdagingen op. Zo bleek de fundering een obstakel: vanwege de slechte ondergrond zou tot op de derde zandlaag moeten worden gefundeerd. Door te kiezen voor achtkantige prefab betonpalen met extra draagkracht en enorme poeren kon toch op de tweede zandlaag worden gefundeerd, wat in de kosten scheelde. Het plintgebouw is in situ beton gebouwd, daarboven is het een kwestie van stapelen in prefab beton in combinatie met lichtgewicht vloeren. Met veel repetitie om de bouwsnelheid op te krikken. 

Secuur werk

Westerveld: “Bijzonder zijn de prefab betonnen gevelelementen voor de hoge toren. Daar waar de lagere toren nog traditioneel wordt gemetseld, zijn bij de betonelementen de steenstrips in de fabriek aangebracht; in drie verschillende patronen. Dat was een secuur werk, mede door onze wens om een smalle voeg van 10 mm uit te voeren en door de maatvastheid van de steenstrips. We hebben alle productie- en uitvoeringsrisico’s samen met de betonfabrikant en de aannemer in kaart gebracht en afgedicht.”

Lees meer in de Prefab Beton Krant nr. 32