nieuwspagina

Nautisch landmark aan levendig waterfront in Roermond

Auteur: Taco van den Broek 4 oktober 2019 Laatste update 10 oktober 2019

Naast Designer Outlet Roermond wordt het levendige Jazz City ontwikkeld. Een unieke samensmelting van winkelen, wonen (330 appartementen) en vermaak, met een prachtige ligging aan het water. Op de kop van dit stedenbouwkundige project aan de Maashaven, dat 6 hectare bestrijkt en verschillende markante woongebouwen omvat, verrijst Manhattan, een 16 verdiepingen hoge toren met daarin 39 appartementen.

De woontoren gaat mede dankzij zijn hoogte, zichtlocatie en bijzondere getordeerde vormgeving - waarbij de speelse maatvoering van de balkons dit beeld versterkt - fungeren als oriëntatiepunt voor deze stedenbouwkundige ontwikkeling aan het dynamische waterfront. De getordeerde vorm van het gebouw refereert aan het levendige nautische karakter.

Veel prefab beton

Ondanks de complexe vorm van de toren wordt veel prefab beton toegepast door de betrokken bouwbedrijven Jongen - Volker Wessels, met name uit oogpunt van bouwsnelheid. Zo wordt de toren opgebouwd met prefab betonnen vloerelementen, wandelementen en binnenspouwblad gevelelementen, waarin de installatietechniek is geïntegreerd. De toren krijgt een metalen buitengevel. De prefab betonnen balkonplaten worden met een speciale methodiek onafhankelijk van de bouwstroom aan de gevel gemonteerd, in dit geval gelijk opgaand met de verdiepingshoogte in de ruwbouw.

Lees meer in de Prefab Beton Krant nr. 31

De artist impression bovenaan deze pagina is gemaakt door Kern Architecten uit Roermond.