nieuwspagina

Pontsteiger: vernuftige constructie van beton en staal

Auteur: Tektoniek 27 februari 2020 Laatste update 25 maart 2023

Groot, hoog, ingenieus van constructie, zowel landmark als prestigieus woongebouw. Dat is de Pontsteiger. Een niet te missen eigentijdse stadspoort met daarin circa 400 luxe koop- en huurappartementen, bij het Amsterdamse IJ.

Grotendeels met (prefab) beton

In eerste instantie zou de constructie hoofdzakelijk uit staal bestaan. Maar na de bouwcrisis is een geheel nieuw gebouw ontworpen, grotendeels vervaardigd met (prefab) beton. Zo is de bouwtijd aanmerkelijk ingekort. 

Steiger aan het IJ

Pontsteiger ontleent zijn naam aan de plek waar het is gesitueerd, namelijk bij de steiger aan het IJ waar de pont vertrekt naar het NDSM-terrein en de Distelweg. Eyecatcher zijn de twee hoge torens van circa 90 m. Die zijn verbonden door een 30 meter hoge brugconstructie, die maar liefst 50 meter overspant. De ligging is bijzonder, want het gebouw ligt niet aan, maar ín het water. ‘Op het uiteinde van een lange pier, op een van de meest vooruitgeschoven posities in het IJ. Het spectaculaire uitzicht rondom diende dan ook als het centrale ontwerpthema’, aldus architecten Arons & Gelauff over hun ontwerp.

Lees meer over dit bijzondere project op www.tektoniek.nl. Tektoniek is het kennisnetwerk voor architectuur in beton.

Foto: Ossip van Duivenbode