nieuwspagina

Prefab beton voor energie neutrale woontoren

Auteur: Redactie Betonhuis 29 november 2018 Laatste update 4 november 2019

In de nieuwe Amsterdamse woonbuurt Amstelkwartier prijkt De Spakler: de eerste energie neutrale woontoren van Nederland.

Eerste energie neutrale woontoren

De 73 meter hoge toren is volledig opgetrokken uit prefab beton, waarbij vanwege de beperkte ruimte op de bouwplaats alles just-in-time is geleverd en gemonteerd vanaf de vrachtwagens. Mede hierdoor bedroeg de bouwtijd 19 maanden. De gevel bestaat uit kant-en-klare sandwichpanelen van prefab beton met een stevig isolatiepakket ertussen. De gevelelementen zijn daarbij voorzien van isolerende, driedubbele beglazing en een montagerails voor zonnepanelen die delen van de gevel bestrijken.

Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2 met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. De Spakler is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul.

Zonnepanelen

Dankzij deze zonnepanelen en goede isolatie is de EPC van de woontoren: 0. In totaal gaat het om 2.500 m2 PV-panelen. Dat betekent zo’n 10 tot 16 panelen per woning. Behalve uit midden-huurappartementen van 50 tot 75 m2 met een eigen berging in de onderbouw, bestaat De Spakler uit 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimte.

Prefab Beton Krant
(1)

Thema Duurzaamheid

Echte duurzaamheid bewijst zich iedere dag en tot in lengte van dagen. Dat vereist vooraf goed denkwerk en doorzettingsvermogen om het beste betaalbaar te maken. Prefab beton is vaak de sleutel voor succes als het gaat om bouwen aan een duurzame comfortabele leefomgeving voor wonen, werken en recreatie.

Lees verder