nieuwspagina

Themabijeenkomst Hololens

Auteur: Taco van den Broek 6 juni 2019 Laatste update 24 september 2019

Op 5 juni 2019 was Constructief Prefab te gast bij Hoco Beton in Weert. Het thema van deze middag was het gebruik van de hololens in de fabriek.

Hoco Beton gelooft in de toepassingen en de meerwaarde van het Bouw Informatie Model (BIM) binnen het bedrijf. De komende jaren richt het bedrijf zich op het implementeren van nieuwe toepassingen in de productiehallen. Om deze reden zijn zij een samenwerking aangegaan met IT-bedrijf Atos. Dit bedrijf ontwikkelde een visualisatieplatform dat er onder meer voor zorgt dat de papieren tekening in de fabriek overbodig wordt. De applicaties van het platform ontvangen 3D CAD-modellen en transformeren deze in visuele 3D-modellen met verschillende lagen. De modellen worden weergegeven via een tv-scherm, tablet of de Microsoft Hololens. Deze Augmented Reality-bril geeft het virtuele 3D-model samen met de werkelijkheid weer. De hololens kan worden gebruikt door kwaliteitsmedewerkers om de gereed gemaakte wapeningskorven te controleren, waardoor de papieren tekening (op den duur) niet meer nodig is. Daarnaast kan de hololens gebruikt worden door de wapeningslassers. Het uiteindelijke doel is om ‘paperless’ een wapeningskorf geproduceerd en gecontroleerd te krijgen.

De aanwezigen kregen een uitgebreide uitleg over het platform en de hololens. Tijdens de rondgang in de fabriek mochten zij ook een kijkje nemen door de lens naar de wapeningskorf die in productie was. Na afloop was er een gezellige borrel.