nieuwspagina

Voortbouwen op oer-Hollandse traditie

Auteur: Remco Kerkhoven 5 november 2018 Laatste update 7 maart 2024

Roodbruine baksteengevels. Een vertrouwd beeld in Nederland. Er komt echter steeds meer variatie in onze gevels. Naast architectonisch beton wordt vaker gekozen voor betonnen metselwerk. Voordelen zijn de grote maatvastheid en de keuze uit verschillende kleuren en structuren. Gevelstrips voegen een extra ontwerpmogelijkheid toe, terwijl het vertrouwde gevoel van een gemetselde muur intact blijft. Naast nieuwbouwprojecten, kunnen betonstenen of steenstrips ook worden toegepast bij renovatieprojecten. Hierdoor krijgen gebouwen eenvoudig een moderne uitstraling, met een krachtig lijnenspel.

Betonnen gevelstenen hebben als positieve eigenschap dat ze maat- en vormvast zijn. Door deze hoge maatvastheid zijn ze uitermate geschikt voor dunne voegtechnieken. Dit creëert een strak gevelbeeld dat past bij moderne architectuur. Bij nieuwbouwprojecten zorgt de keuze voor steenstrips voor een grotere binnenruimte. Vooral bij grotere projecten kan dit winst opleveren. De buitenschil kan namelijk een stuk dunner ontworpen worden. Met steenstrips kan elk type isolatielaag worden bekleed. Hierdoor zijn gebouwen eenvoudig te renoveren naar de nieuwe energiestandaarden, zonder dat de buitenschil meer ruimte in beslag neemt en het authentieke karakter van binnen behouden blijft.

Steenstrips met betonnen kern

De basis van de steenstrips wordt gevormd door een betonnen kern. Deze is aangepast op de kleur van de toplaag. De hoogwaardige toplaag bestaat uit op natuurlijke kleur geselecteerde materialen. Door het gebruik van verschillende soorten natuursteen en mineralen is de nuancering en textuur uniek. Bovendien geeft dit de architect de keuze uit verschillende kleuren en structuren. Dankzij de toepassing van natuursteen in de toplaag, biedt dit een betere kleurechtheid en kleurbehoud op de langere termijn. Een voorbeeld van de toepassing van steenstrips met basalt in de toplaag is een nieuwbouwproject in Almere. In de wijk Noordplassen West is een moderne villa gebouwd. De gevels bestaan uit glas, hout en GeoStylistix steenstrips van MBI BV in de kleur Shaded Grey. De woning is ontworpen door architect Gerben ter Horst van Korfker Architecten. De villa moest echt iets bijzonders worden, en volgens de architect is dat gelukt. “Het minimalistische en krachtige ontwerp, de uitgekiende materiaalkeuze, het dynamische lijnenspel: alles komt samen in dit unieke woonhuis.”

Strak ontwerp van de villa

De villa loopt parallel aan de weg en begeleidt deze als het ware. De buitenmuren zijn op de begane grond opgetrokken uit veel glas en verticale houten stroken, het oppervlak daarboven is van steen. Die combinatie is gekozen voor het effect, zegt Ter Horst. “Hout heeft een warme uitstraling, terwijl de grijze steen heel strak oogt.” De muren zijn opgebouwd uit een isolatielaag en bekleed met de steenstrip. Omdat deze steenstrip een lang formaat en vlakke snijkanten heeft, komt hij goed tot z’n recht in zo’n strak ontwerp. “Deze steenstrip is precies wat we zochten in formaat en kleur. We wilden een zwevend lijnenspel creëren dat als het ware met de weg mee golft.” De woning heeft een lengte van ruim 25 meter. Zou je de gevel met volle stenen opmetselen, dan is om de zeven meter een dilatatievoeg nodig. Ter Horst: “Zo’n voeg valt op en dat zou de gevel onderbreken. Door steenstrips te gebruiken, zijn dilataties niet nodig. Ze kunnen spanningen veel beter opvangen dan stenen.” Een voorbeeld van een renovatieproject waarbij de steenstrips zorgen voor een fris en modern uiterlijk is een bedrijfspand in Utrecht. Van dit gebouw, daterend uit 1967, is de gevel onlangs gerenoveerd. Met deze gevelrenovatie voldoet dit gebouw aan de BREEAM-kwalificatie ‘Excellent’.

Dankzij alle voordelen winnen betonnen gevelstenen en steenstrips aan populariteit. Ze bouwen voort op de baksteentraditie van Nederland, op een manier die bij deze tijd past. Gewaagd, modern en speels: betonstenen bieden de architect de kans iets unieks te ontwerpen. Meer informatie: www.mbi.nl.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken