Auteur: Communicatie Betonhuis Foto: De Jong Beton 21 januari 2020 Laatste update 24 november 2023

Zwart beton maken is een uitdaging. De komende weken gaan leden van Betonhuis BPN de strijd met elkaar aan om te bekijken wie het mooiste zwart beton maakt.

Alle kleuren van de regenboog

Ton Pielkenrood: “Architectonisch beton wordt steeds meer toegepast. Voordelen zijn de vormvrijheid en het feit dat je beton alle kleuren van de regenboog kunt geven. Dat is een walhalla voor de architect. Maar tegelijkertijd is het ontzettend moeilijk om goed gekleurd beton te maken. Als je bijvoorbeeld tien elementen rood maakt, mogen daar geen kleurverschillen tussen zitten. Daarnaast moet de kleur lang mooi blijven. Natuurlijk worden er op dit moment al heel goede producten afgeleverd, maar het kan altijd beter.”

Leren van elkaar

Verschillende BPN-leden, ondersteund door een betontechnologisch bedrijf, hebben een werkgroep ‘Gekleurd beton’ opgericht waarin ze ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Daarbij staat steeds de vraag centraal: hoe kunnen we het beste onze sector vooruithelpen? Ton Pielkenrood: “Dat kan bijvoorbeeld door iets als ‘de tien geboden van gekleurd beton’ te maken. Maar eerst wilden we een challenge organiseren." De deelnemers hieraan leveren een proefstuk aan van 1000x1000x100 mm. Wat voor iedereen gelijk is:

  • Gebruik een houten mal
  • De mal moet gelakt zijn
  • Er wordt gestort met zelfverdichtend beton
  • Precies 6% kleurstof 

Het basismengsel, de grondstoffen en de kleurstoffen zijn variabel.

Jury

Alle proefstukken worden op een terrein neergelegd en regelmatig worden met een drone foto’s gemaakt om het kleurverloop in de tijd vast te leggen. De jurybestaande uit architecten en een specialist op het gebied van schoonbeton, kijkt naar de zwartheid van de kleur, de egale kleur en het kleurbehoud. Wie wint, krijgt de 'zwartbetonbokaal' en een bezoek van een snackkar aan de fabriek. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de challenge contact op met Math Pluis

Math Pluis
Contactpersoon
Math Pluis
Adviseur Techniek en Regelgeving, sectorsecretaris BPN