nieuwspagina

Betonhuis Betonmortel komt met de nieuwe Betonbouwgids

Auteur: Remco Kerkhoven 27 januari 2020 Laatste update 4 februari 2020

De sector betonmortel van Betonhuis komt met een nieuwe Betonbouwgids. Alle kennis over het voorbereiden, verwerken en uitvoeren van gestorte betonconstructies komen samen in één handzame uitgave. De gids wordt ondersteund door digitale animaties.

Alle kennis in een handzame uitgave

Met beton wordt duurzaam en efficiënt gebouwd. Het materiaal is robuust, heeft een lange levensduur en onderscheidt zich ook door voortdurende innovatie. Deze innovatie is te danken aan de jarenlange kennis die de betonmortelcentrales hebben opgebouwd. Na acht jaar is de gids volledig geactualiseerd met deze kennis van bedrijven die zijn aangesloten bij Betonhuis. 

Gids voor uitvoering en onderwijs

De gids is voor werkvoorbereiders en uitvoerders die de informatie vanaf het eerste ontwerp tot en met de oplevering van een constructie kunnen gebruiken. Daarnaast is de Betonbouwgids speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. “Door personeelstekorten en de toenemende vraag heeft onze sector komende jaren blijvend mensen nodig.”, aldus Paul Ewalds, sectorsecretaris Betonmortel. Hij stelt dat er de komende jaren 60.000 mensen nodig zijn in de gehele bouw. Via vele opleidingstrajecten vult de bouw deze arbeidsplaatsen op. “Bijna 77% van de totale massa in de bouw is beton. Het is daarom zo belangrijk actuele kennis te verspreiden bij de opleiders en mensen enthousiast te maken voor het materiaal en de verwerking daarvan.”

Inhoud gids en aanvragen

In de gids komen de onderwerpen levensduur en duurzaamheid van gestorte constructies aan bod. Maar ook het bestellen, transporteren en verwerken van beton staat in verschillende hoofdstukken beschreven. Aan de hand van de gids kunnen ontwerp- en duurzame materiaalkeuzes worden gemaakt. De gids is hierdoor een naslagwerk voor meer partijen uit de betonbouwketen. Ewalds: “De gids is nodig. Veel praktische informatie over beton is niet of zeer versnipperd beschikbaar voor kleine en middelgrote aannemers in de B&U- en GWW-sector. We zien dat bij de opdrachtgevers de vraag naar duurzaam materiaalgebruik toeneemt, met name in de zakelijke markt en in grotere GWW-werken. Veel bouw- en infrabedrijven willen efficiënter en duurzamer omgaan met bouwmaterialen. Onze aangesloten bedrijven kunnen daarin veel betekenen.“ 

Een goede werkvoorbereiding bij het storten van beton is belangrijk. Naast een stortplan maken de keuringsplannen en de V&G-aspecten een essentieel deel uit van deze werkvoorbereiding. Het kan worden onderverdeeld in: de uit te voeren onderdelen, de organisatie en communicatie, de procesbeheersing en werkomschrijvingen. Bekijk de animatie.
Animaties 

Naast de 100 pagina’s informatie wordt in de gids verwezen naar de website www.betonhuis.nl/betonmortel en animaties. De Betonbouwgids is gratis. Exemplaren van de Betonbouwgids 2020 zijn aan te vragen via de Betoncentrales die zijn aangesloten bij Betonhuis. De gids is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van SKKB.

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.