nieuwspagina

Het Walkwartier: Een duurzaam betonnen bouwproject in het hart van Oss

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Bouwbedrijf Berghege 15 juli 2023 Laatste update 6 augustus 2023

In het centrum van Oss wordt de locatie van het voormalige V&D-pand getransformeerd tot het Walkwartier: een duurzaam project dat de binnenstad nieuw leven inblaast. Een opvallend aspect is het gebruik van beton op verschillende manieren, waardoor de gebouwen een lange levensduur hebben. In totaal wordt er ongeveer 11.000 m3 beton gestort.

Na het faillissement van V&D zag de gemeente de kans om iets nieuws te creëren op deze centrale locatie. In samenwerking met ontwikkelaar van Wanrooij werd het project Walkwartier ontwikkeld, Bouwbedrijf Berghege werd geselecteerd als Hoofdaannemer. Het Walkwartier omvat een diversiteit aan functies, waaronder winkels, koop- en huurwoningen, een parkeergarage, terrassen, horeca, commerciële ruimtes en een grote binnentuin. Het gebouw huisvest onder andere ‘het Warenhuis’ met gemeentelijke functies, zoals een bibliotheek en een VVV-kantoor. Hierdoor biedt het Walkwartier een centrale locatie waar alle benodigde voorzieningen zich bevinden.

Bij de realisatie van het project is er veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het beton dat wordt geleverd door onderaannemer BouwOort. Het voormalige V&D-pand is gesloopt, waarbij het beton is vermalen tot granulaat en vervolgens hergebruikt in het nieuwe beton. Op deze manier wordt er efficiënt gebruik gemaakt van bestaande materialen en wordt de levensduur van het beton verlengd. De wapening komt van Holterman, de prefabwanden en balkons zijn van Vebo Beton. Hoewel het gebouw zelf niet specifiek is ontworpen voor hergebruik, is het ontworpen om zeer lang mee te gaan en te voldoen aan moderne duurzaamheidsnormen.

waalkwartier_02.jpg

Eén van de blikvangers van het Walkwartier is de woontoren. Straks kijken de nieuwe penthousebewoners op 48 meter hoogte weg over de stad. Daarmee is de toren nét niet het hoogste gebouw van Oss, want dat blijft de Grote Kerk: deze is 54 meter hoog.

Snel en efficiënt bouwen

Binnen het Walkwartier-project zijn er verschillende bouwdelen met elk hun eigen bouwmethoden. Zo zijn er kalkzandsteenwanden met breedplaatvloeren van Prefabbeton Veghel toegepast in het huur- en retaildeel. Het Warenhuis bestaat uit een grote staalconstructie met kanaalplaatvloeren van VBI en staalplaatbetonvloeren. De meest opvallende bouwmethode is echter de betongietbouw die is toegepast in de 15 verdiepingen tellende woontoren met koopwoningen.

Bij de bouwmethode gietbouw worden complete betonwanden ter plaatse gestort. Om dit mogelijk te maken, worden bekistingen in het werk geplaatst, inclusief hangsteigers voor de buitenkant van het gebouw. Bongers: “De bouwcyclus voor de wanden en een deel van de ondersteuning beslaat ongeveer acht dagen, gevolgd door het plaatsen van ondersteuningen, leggen van de betonnen breedplaatvloer, het realiseren van installaties en wapening en het storten van de vloer. Dit resulteert in een bouwcyclus van 16 dagen per verdieping.” De efficiëntie en snelheid van deze methode maken het mogelijk om het project binnen de gestelde tijdslimiet te voltooien.

Hoewel er enkele wanden zijn uitgevoerd in prefabbeton en de liftkern is opgebouwd uit kalkzandsteen, is er gekozen om veel van het beton ter plaatse te storten. “Deze keuze is gemaakt vanwege de efficiëntie van het bouwproces”, legt Pieter Bongers uit. “In het geval van het Walkwartier waren de wanden niet geschikt voor prefab vanwege de vereiste sparingen die van vloer tot vloer liepen. Dit zou hebben geleid tot veel losse wanden die geplaatst moesten worden, wat minder efficiënt zou zijn. Daarom is gekozen voor het in het werk storten van de wanden.”

In totaal zijn er 510 werkdagen gepland, waarvan een groot deel is besteed aan de realisatie van de CSM-wanden, boorpalen, grondverbetering en kelderbak. Nu is het zaak om de verdiepingen op tijd te realiseren. Met 15 verdiepingen voor de woontoren vergt dit de nodige tijd. De oplevering staat gepland voor 2024, aan het einde van de zomer.

Samenwerking en advies van de betoncentrale

Een essentieel aspect van het Walkwartier-project is de samenwerking met de betoncentrale. Bouwbedrijf Berghege en BouwOort werken regelmatig samen aan projecten. Voortdurend overleg vindt plaats om ervoor te zorgen dat de betonmengsels continu optimaal worden aangepast aan de verschillende omstandigheden, zoals temperatuur en gewenste verhardingstijd. Aangezien het project zich midden in het centrum bevindt, is het van groot belang dat het beton precies op tijd wordt geleverd en goed te verpompen is, gezien de hoogtes waarop wordt gebouwd en de beperkte ruimte waar ze mee te maken hebben.

Pieter Bongers, projectleider van Bouwbedrijf Berghege.
Over honderd jaar staan deze gebouwen er nog

Een duurzaam bouwproject

Duurzaamheid staat centraal in het Walkwartier-project. Er wordt gebruik gemaakt van een EQw-installatie en er worden PV-panelen op het dak geplaatst. Deze zonnepanelen leveren energie voor de EQw-installatie, die op zijn beurt alle benodigde warmte of koude voor de woningen en overige functies levert. Alle woningen in het Walkwartier zijn gasloos. Bovendien zijn de woningen goed geïsoleerd en is het gebouw milieuvriendelijk. Hoewel er geen materialen zijn gebruikt die specifiek geschikt zijn voor hergebruik, is de focus gericht op een lange levensduur van de gebouwen.

“Het Walkwartier is zo ontworpen dat het nog vele decennia mee kan gaan”, vertelt Bongers. “Het bestaat uit koopwoningen en huurwoningen die allemaal van hoge kwaliteit zijn. Bovendien bevat het gebouw een parkeergarage en bergingen in de kelder. Op de begane grond zijn ook enkele woningen en de gemeentelijke ruimte kan in de toekomst voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hier wordt nu een bibliotheek gevestigd, maar de ruimte kan in de toekomst flexibel worden ingericht, afhankelijk van de behoeften.”

Een prominente toevoeging aan Oss

Het Walkwartier is niet alleen een modern en aantrekkelijk gebouw, maar het draagt ook bij aan duurzaamheid en efficiëntie door het hergebruik van beton en efficiënte bouwmethoden. Ondanks de uitdagingen van verschillende bouwdelen en -methoden, streeft het projectteam naar een duurzaam en circulair gebouw met een lange levensduur. Het Walkwartier zal naar verwachting in de nazomer van 2024 worden opgeleverd en een prominente toevoeging zijn aan de stad Oss.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978