nieuwspagina

2,7 kilometer kademuur met gerecycled beton

Auteur: Asega i.o Betonhuis Foto: Efko beton 13 september 2023

Efko Beton uit Uitwellingerga heeft een opmerkelijk duurzaam project binnengehaald in Alphen aan de Rijn, Zuid-Holland. Zij zullen een indrukwekkende kademuur van 2,7 kilometer lang produceren, waarbij ze gebruik maken van gerecycled beton met 25% secundair toeslagmateriaal. Deze vooruitstrevende aanpak binnen de sector geeft een krachtig signaal naar een duurzamere toekomst.

Efko Beton staat al bekend om het gebruik van betonmengsels die minder CO₂-uitstoot veroorzaken dan traditioneel beton. Dit is al 15 jaar een integraal onderdeel van hun werkwijze. Mede-eigenaar Ruud Riemersma benadrukt hun circulaire aanpak, die betrekking heeft op beton, de keten en ontwerpen. "Duurzaamheid is onze kernwaarde. Ons beton is 50% cementvrij en we maken gebruik van gerecycled grind."

Recycling van oud beton

Voor dit specifieke project gaan ze nog een stap verder door oud beton te hergebruiken voor nieuw beton. Dit betekent dat materiaal van oude gebouwen wordt ingezet om nieuw beton te produceren. Hiervoor heeft Efko Beton de betonfabriek uitgebreid met een speciale toeslagbunker om het gerecyclede materiaal op te slaan. “We werken voor dit project samen met DRM Emmen, een Drentse recyclingmaatschappij. Hun hoogwaardige grindvervanger voldoet aan strenge milieuklasse en kwaliteitseisen voor ons gerecyclede beton”, vertelt Riemersma. 

Uitdagingen circulariteit

Bij het gebruik van gerecycled beton zijn er uitdagingen in vergelijking met traditioneel beton. Het betonpuin in de betonspecie neemt water op vanwege de aanwezigheid van kleine korreltjes. “Om de kwaliteit te waarborgen, moesten we nauwkeurig de verwachte wateropname van het granulaat kennen”, vertelt Riemersma. “Ook was het cruciaal om de juiste korrelmaat en korrelverdeling te hebben. We hebben het gerecyclede materiaal gemengd in ons zelfverdichtend betonmengsel. Dit proces vereiste grondig onderzoek en aanpassingen vanaf het begin om tot een optimaal resultaat te komen.”

Een bijzonder hoogtepunt 

Het kademuurproject nabij Alphen aan den Rijn is een bijzonder hoogtepunt voor Efko Beton. In opdracht van aannemer Ploegam zal het bedrijf 2,7 kilometer aan prefab kademuurelementen leveren met de uitstraling van basaltsteen voor de kadeverbetering langs de Oude Rijn, van Alphen aan den Rijn naar Zwammerdam. Het doel van deze kadeverbetering is om de infrastructuur te upgraden en de oeverconstructie te versterken. De kademuur zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 afgerond zijn.

Toekomstige duurzame projecten

Naast het huidige project nabij Alphen aan den Rijn werkt Efko Beton momenteel aan andere grootschalige duurzame betonprojecten, waaronder 'De Groene Boog', een snelwegproject bij de A16 in Rotterdam. Ze hebben een familie van betonnen ‘kunstwerken’ geproduceerd met een opvallend ruitpatroon dat alle elementen met elkaar verbindt. Met voortdurende inzet voor duurzaamheid, CO₂-vermindering en het verhogen van circulariteit, streeft Efko Beton niet alleen naar innovatieve oplossingen voor de bouwsector, maar draagt het bedrijf ook bij aan het realiseren van maatschappelijke waarde door materialen te hergebruiken en CO₂-uitstoot in bouwprojecten in Nederland te verminderen. Betonhuis zal het project blijven volgen. 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Beleid en Regelgeving, sectorsecretaris Betonmortel