nieuwspagina

3D-geprint huis van beton in Eindhoven bewoond

Auteur: Persbericht Foto: Bart van Overbeeke 1 mei 2021 Laatste update 4 maart 2023

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton heeft op 30 april 2021 de sleutel ontvangen. Het Eindhovense huis, het eerste van vijf van 'Project Milestone', voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouwvereisten. De woningen hebben een geheel eigen vormgeving, mogelijk gemaakt door de printtechniek.

Het huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning met 94 m2 netto vloeroppervlak, een royale woonkamer en twee slaapkamers, in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei. Dat past goed bij de natuurlijke locatie, en het demonstreert de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt. Er is de afgelopen jaren de nodige R&D gedaan om betonprinten in allerlei vormen mogelijk te maken. Vooral het printen van de overhellende wanden was een uitdaging. Met de opgedane kennis is de deur geopend naar een heel ander soort constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen. De ambitie van de partners van Project Milestone is om met 3D-betonprinten uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort. Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller worden gebouwd. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton nodig is.

Bouwwijze

Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt. Dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning zeer energiezuinig, met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,25. De vijf huizen van Project Milestone worden na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuwe bouwronde kan worden geleerd van de vorige. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen, die meerdere verdiepingen krijgen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden. Theo Salet, hoogleraar Concrete Structures, Eindhoven University of Technology: “Met dit kleine gebouw is een eerste grote stap gezet in de ontwikkeling van de bouw naar een hoogwaardige maakindustrie. Digitalisering van ontwerp tot en met de uitvoering leidt tot duurzame en betaalbare woningen, op maat gemaakt naar de wensen van de bewoner. Ik ben trots dat de kennis die we op de TU/e hebben ontwikkeld binnen een korte tijd door de industrie en met hulp van de gemeente, tot deze innovatie heeft geleid.”

De eerste bewoner van een 3D-geprinte betonnen woning in Eindhoven ingetrokken. De woning heeft een ruime woonkamer en twee slaapkamers en heeft de vorm van een grote kei, die goed past bij de natuurlijke locatie.

De partijen en de samenwerking

Kenmerkend voor het project is de ‘Triple Helix’ samenwerking van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gemeente was mede-initiatiefnemer, aanjager van innovatie en faciliteerde het project, de TU/e deed onderzoek en ontwikkelde modellen om het 3D-betonprinten mogelijk te maken, Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde de speciale soorten betonmortel die nodig zijn voor 3D-printwerk, en ontwikkelde samen met de TU/e de printtechniek. Witteveen+Bos werkte aan de bouwtechnische en constructieve aspecten. Bouwbedrijf Van Wijnen leidde het project en bouwde het huis. De woning is nu eigendom van Vesteda, dat de woning verhuurt aan particulieren.