nieuwspagina

Betonhuis ontvangt Chinese delegatie voor kennisuitwisseling circulair beton

Auteur: Sacha van Hout Foto: Sacha van Hout 6 juni 2023

Op 5 juni 2023 ontving Betonhuis in het kader van het Climate and Energy Response Facility (CERF) een delegatie Chinese decision makers op het gebied van Circulaire Bouw en Infra. Het programma, geïnitieerd door beide ambassades en georganiseerd door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO), had tot doel kennisuitwisseling tussen onze beide overheden te bevorderen en best practices te delen.

De delegatie had grote interesse in de ontwikkelingen rondom circulair en duurzaam beton en bracht daarom een bezoek aan Betonhuis.

Drie pijlers

Het bezoek begon met een lunch, waarbij de delegatie en de gastheren van Betonhuis de gelegenheid hadden om elkaar informeel te ontmoeten. Vervolgens werd er een welkomstwoord gehouden door Lotte de Jong, directeur a.i. van Betonhuis, die het woord daarna overdroeg aan Remco Kerkhoven, adviseur communicatie. Hij gaf een presentatie over beton en circulariteit, gericht op drie pijlers. Allereerst wordt er gebouwd om te laten staan. Maar betonnen casco’s zijn flexibel en remontabel; gemakkelijk aanpasbaar naar een nieuwe functie. De elementen kunnen worden hergebruikt en tot slot kan het materiaal worden gerecycled. Beton heeft volgens Betonhuis een enorme potentie in de circulaire economie. Als voorbeeld van pijler 1 en pijler 3 werd het gebouw van de gemeente Woerden genoemd, dat enkele jaren geleden is gesloopt waarbij het geraamte is behouden en hergebruikt. Dit diende als een inspirerend voorbeeld van circulariteit en duurzaam bouwen met beton.

Wethouder legt uit

Aangezien de delegatie uit China de presentatie niet in het Nederlands kon volgen, werd deze simultaan vertaald door een Chinese tolk. Hierdoor konden alle details en inzichten effectief worden overgebracht. Na de presentatie bij Betonhuis verplaatste de hele groep zich naar de overkant van de straat, waar het gemeentehuis van Woerden is gevestigd. Daar werden ze verwelkomd door wethouder Jelmer Vierstra, verantwoordelijk voor onder andere financiën en duurzaamheid, klimaat en energietransitie. Wethouder Vierstra gaf een uitleg over het bouwproces van het gemeentelijke pand en hoe duurzame keuzes zijn gemaakt. Hij lichtte toe welke beslissingen er zijn genomen en hoe openheid en kennis over aanbestedingen een belangrijke rol hebben gespeeld. Een van de leden van de Chinese delegatie was verrast door de transparantie en kennis die in dit proces werden gedeeld.

Rondleiding 

Na de informatieve bijeenkomst werd de dag afgesloten met een rondleiding door Marius van Asselt van de gemeente Woerden, waarbij de delegatie de kans kreeg om het gemeentehuis van Woerden van dichtbij te bekijken en meer te leren over de circulaire aspecten ervan. Al met al was het bezoek van de Chinese delegatie aan Betonhuis succesvol. Het bood een mooie gelegenheid om kennis uit te wisselen op het gebied van circulaire mogelijkheden van beton. Tijdens de lunch spraken Lotte en Remco met medewerkers van het ministerie I&W en van RVO. Uiteraard met de boodschap beton als duurzaam bouwmateriaal.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978