nieuwspagina

Betonsector publiceert gevalideerd duurzaamheidsverslag

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Cover Duurzaamheidsverslag 28 maart 2024

Betonhuis, de brancheorganisatie voor betonbedrijven in Nederland, heeft zijn tweede Nederlandse CSC duurzaamheidsverslag gepubliceerd. Inmiddels hebben zoveel betonbedrijven zich aangesloten dat je kunt zeggen dat de betonsector een trendsetter is op het gebied van verduurzaming in Nederland.

In het CSC duurzaamheidsverslag publiceert Betonhuis de gegevens van alle bedrijven die hun gegevens hebben laten controleren. Via de zogenaamde Monitoringstool hebben deze betonbedrijven hun gegevens die betrekking hebben op duurzaamheid en CO2-uitstoot geregistreerd. Vervolgens is op die gegevens een tweevoudige controle gedaan. De eerste controle wordt gedaan door een certificeringsinstituut en de tweede door een accountant. Hiermee wordt ondubbelzinnig aangetoond dat deze bedrijven serieus bezig zijn met duurzaamheid.

The Concrete Sustainability Council (CSC)

The Concrete Sustainability Council (CSC) is de wereldwijde standaard voor duurzaamheid en verantwoorde herkomst van grondstoffen in de betonketen. De eisen van de CSC zijn streng. Rapportage geschiedt volgens de standaard van de Global Reporting Initiative om eenduidigheid te garanderen. Wie door de keuring komt, mag met recht trots zijn. In Nederland wordt de CSC-keuring uitgevoerd door Betonhuis.

58 certificaten in Nederland

Wereldwijd zijn er zo’n 300 certificaten uitgereikt. Dat Nederland daar met 58 certificaten een vijfde van voor zijn rekening neemt, laat zien hoe serieus de betonsector in Nederland verduurzaming als haar opdracht. De ijver is opmerkelijk omdat deelname aan het certificaatprogramma vrijwillig is en omdat Nederland vergeleken met het wereldwijde gemiddelde eigenlijk al erg goed scoort. ‘Mensen weten niet dat wij hier al meer dan tien jaar mee bezig zijn. De bijdrage van de betonsector aan de CO2-uitstoot in Nederland is maar 1,6%. Vergelijk dat even met een mondiaal gemiddelde van 7%! Dan moet je toch al iets goed doen’, zegt Paul Ewalds, sectorsecretaris betonmortel, adviseur CSC en coördinator circulaire economie Betonhuis.

Download het verslag

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978