nieuwspagina

CSC Platina krijgt binnen BREEAM het hoogste erkenningsniveau 

Auteur: Wilfred Oosterling Foto: Betonhuis 15 september 2023 Laatste update 19 september 2023

Sinds 2018 is het CSC-certificeringssysteem voor verantwoorde inkoop, productie van beton door BREEAM als officieel keurmerk opgenomen. CSC Platina wordt nu op scorelevel 7 erkend en dat is het hoogste erkenningsniveau dat momenteel kan worden behaald voor een bouwmateriaal. Dit betekent een nieuwe stap in de richting van verdere verduurzaming van de Nederlandse bouwsector.

BREEAM is één van de meest gerenommeerde internationale Green Building Labels en is eigendom van het Britse Research Establishment BRE. BREEAM certificering wordt in Nederland als toonaangevend beschouwd en erkenning door BREEAM is het hoogst haalbare voor bouwbedrijven en opdrachtgevers met duurzaamheidsambities. De methode werkt op basis van punten ter verduurzaming van de gebouwde omgeving: van nieuwbouw tot sloop en renovatie. Om dergelijke punten te verkrijgen, kunnen specifieke producten worden gedekt door een milieubeheersysteem (EMS) of een certificeringssysteem voor verantwoorde sourcing (RSCS).

Punten voor alle niveaus 

Op alle CSC niveaus (brons, zilver, goud en platina) kunnen punten worden gescoord. Hieronder staat de tabel uit de internationale handleiding BREEAM Guidance Note 18. De puntentelling is op basis van de CSC handleiding 2.1.

CSC Niveau   BREAAM punten
Brons 4
Zilver 5
Goud 6
Platina 7

Volgens de Dutch Green Building Council (DGBC) zijn de actuele Nederlandse versie van Guidance Note 18 en de MAT03-calculator klaar voor publicatie. Hierin worden de internationale puntentoekenning gevolgd. 

CSC

CSC is een certificeringssysteem gericht op verantwoorde herkomst voor beton, cement en toeslagmaterialen. Het systeem heeft als doel om een wereldwijde standaard te ontwikkelen voor het verantwoord inkopen van grondstoffen en het bijbehorende certificeringssysteem voor productie en levering van beton. Men streeft zo naar het versnellen van verduurzaming van beton en maatschappelijk verantwoorde processen binnen de cement- en betonsector.

Meer over beton en  CSC

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM