nieuwspagina

De Zalmhaven viert bereiken hoogste punt met lichtshow

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Betonhuis 16 oktober 2021 Laatste update 23 oktober 2021

In oktober 2021 bereikte De Zalmhaven in Rotterdam met 215 meter haar hoogste punt. Daarmee is het record van de hoogste toren van de Benelux verbroken. Deze maand won de toren ook nog eens de prijs van het mooiste gebouw van Rotterdam. Betonhuis vierde het feest een een beetje mee en is uiteraard trots op alle mensen die dit unieke betonnen gebouw mogelijk hebben gemaakt.   

De Zalmhaven bestaat uit De Zalmhaven I, een toren van 215 meter, geflankeerd door De Zalmhaven II en III, twee gebouwen van 70 m hoog. In de hoge toren komen 256 appartementen. In de lagere torens, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden 196 appartementen en 33 herenhuizen gerealiseerd, in de koop- en huursector. Het project is grotendeels uitgevoerd in prefab beton, aangebracht met behulp van een hijsloods, een platform met kranen dat steeds een etage omhoog wordt geduwd. Zo was er minder hinder voor de omgeving en dat is voor een binnenstedelijke ontwikkeling zeer wenselijk. Naast woningen komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, commerciële ruimten, een parkeergarage (met fietsenstallingen) en een restaurant met panoramisch uitzicht. De herenhuizen en woningen in De Zalmhaven III zijn inmiddels opgeleverd. Naar verwachting worden de woningen in De Zalmhaven I medio 2022 opgeleverd en De Zalmhaven II in eind 2021.

Het project is een ontwikkeling van Zalmhaven CV, een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM en gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest. De hoge toren is een ontwerp van Diederik Dam van Dam & Partners Architecten. De lagere woongebouwen zijn ontworpen door Kees Kaan van KAAN Architecten. De bouw is in handen van BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten. De huurwoningen worden door Amvest namens AEGON in portefeuille genomen. 

Spectaculaire lichtshow hoogste punt

De Zalmhaven vierde de mijlpaal met een lichtshow (youtube) voor Rotterdam en de rest van de wereld. Alle Rotterdammers waren uitgenodigd om een blik te werpen op de toren. Eind september bracht de sector Constructief Prefab ook een bezoek aan de toren en heeft meerdere keren over dit unieke project geschreven. Hieronder een opsomming en overige informatie over dit unieke project.