nieuwspagina

De Zalmhaven als symbool van Nederlands vakmanschap

Auteur: Byldis Foto: Byldis 13 november 2018 Laatste update 23 oktober 2021

Een primeur voor Rotterdam: daar wordt de hoogste woontoren gebouwd met prefab elementen. Met 215 meter torent de wolkenkrabber hoog boven alles uit in de Maasstad. Met zo’n zestig verdiepingen en 485 woningen is het zelfs de hoogste toren binnen de Benelux. Het Brabantse bedrijf Byldis produceert industriële bouwcomponenten voor het nieuwe icoon van Rotterdam.

De woningmarkt is oververhit. In grote steden is een groot tekort aan woonruimte. Gemeenten willen wel bijbouwen, maar niet ten koste van alles. Het groen is (nog) heilig. De enige oplossing is de hoogte ingaan. In Rotterdam en Amsterdam verrijst daarom steeds meer hoogbouw. Waar Amsterdam gebonden is aan maximale bouwhoogtes vanwege Schiphol, ondervindt Rotterdam daarvan veel minder hinder. De skyline van de havenstad gaat de komende jaren flink veranderen. Naast de Zalmhaven worden meer woontorens gebouwd. Qua hoogte komen ze niet in de buurt van de wolkenkrabber aan de Gedempte Zalmhaven.

Stapelen met beton

Omdat het bouwproces zich vooral op basis van prefabricage voltrekt, is het bovendien ‘slechts’ een kwestie van stapelen. De dragende gevels, wanden, stabiliteitskernen en vloeren zijn allemaal van prefab beton. Het aantal logistieke bewegingen op de bouwplaats wordt tot het minimum beperkt dankzij een ‘optimale prefabricering’. Dit betekent dat zoveel mogelijk wordt gemonteerd in fabriek: onder meer natuursteen, isolatie, ramen en installaties.

“De toepassing van een hijsloods in plaats van traditionele torenkranen zorgt ervoor dat er het gehele jaar door zonder al te veel hinder van slechte weersomstandigheden gebouwd kan worden.” De hijsloods is een platform met kranen dat steeds een etage omhoog wordt geduwd. Met deze bouwmethode kan een enorme bouwsnelheid en dus tijdswinst worden behaald. “Door het beperken van de bouwtijd is er ook minder hinder voor de omwonenden,” aldus Van Leeuwen.

Jurgen van Leeuwen, projectleider van Byldis
“Bijzonder blijft het, maar in het verleden hebben we prefab componenten geleverd voor gerealiseerde hoogbouwtorens zoals het ‘Strijkijzer’ in Den Haag (130 meter hoog) en het Erasmus MC in Rotterdam (120 meter). Voor de expertise wat betreft hoogbouw van beton kijken wij niet naar het buitenland. Constructief gezien vertrouwen we op de ervaring en kunde van onze eigen engineering.”

Kiezen voor prefab beton

Dat zijn niet de enige redenen om te kiezen voor prefab. “De kwaliteit van de prefab elementen is bijzonder hoog omdat deze in een geconditioneerde omgeving worden gefabriceerd. Dit is absoluut een vereiste bij projecten van deze omvang.” In juni 2019 wordt begonnen met de productie van de gevelelementen. De opbouw start naar verwachting in januari 2020, in een tempo van een etage per week, die direct wind- en waterdicht is. De toren wordt in 2021 opgeleverd. BAM is de hoofdaannemer van het project. Het betonbedrijf is leverancier voor de prefab elementen voor de bovenbouw, geldend van de 5e tot en met de 59e etage. Voor dit project levert het betonbedrijf circa 770  gevelelementen voorzien van natuursteen, isolatie en ramen; 1140 binnenwanden; 400 balkonplaten en 250 trappen en bordessen. Daarnaast wordt 40.000 m2 aan breedplaatvloeren gelegd. Verder levert en monteert het bedrijf de ramen en vliesgevels van de Mid-Rise, twee kleinere torens van 70 meter inclusief het plintgebouw.

Toename prefab betonbouw

“Het gebruik van prefab elementen neemt de laatste jaren steeds verder toe,” aldus directeur Jacco van Dijk. “Met onze innovatieve concepten maken we het mogelijk om projecten binnen de helft van de normale bouwtijd op te leveren, op maat gemaakt en van hoge kwaliteit. Zodoende kunnen we dit uitdagende project samen met BAM met volle overtuiging realiseren. Ongetwijfeld wordt De Zalmhaven straks een nieuw symbool van Nederlands vakmanschap.”

Meer informatie: www.byldis.com, lid van Betonhuis Constructief Prefab