nieuwspagina

Duurzame betoninnovaties Rouwmaat opnieuw beloond met CSC-Goud dankzij Monitoringstool

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Betonhuis 11 januari 2024 Laatste update 22 januari 2024

Op woensdag 10 januari reikten certificeringsinstantie Kiwa en Betonhuis vier gouden CSC-certificaten uit aan Rouwmaat. Alle betoncentrales van Rouwmaat zijn hierdoor koploper in het duurzaam produceren van beton in de Achterhoek en Twente. 

“De betonsector wordt steeds duurzamer. Het CSC-certificaat maakt duurzaamheid aantoonbaar en vormt voor afnemers van beton het bewijs daarvan,” aldus Wilfred Oosterling van Betonhuis. Bart Linderman, directeur Rouwmaat Betoncentrales voegt toe: “Wij verduurzamen onze betonmortel al jaren, door te innoveren met alternatieve bindmiddelen en circulaire grondstoffen. Zo verminderen we de milieu-impact van ons beton, zonder in te boeten op de kwaliteit. Het gouden CSC certificaat is een erkenning voor 30 jaar vakmanschap.”

Duurzame betoninnovaties

Rouwmaat levert cementloos geopolymeerbeton in Oost-Nederland onder licentie van SQAPE. Van het traditionele mengsel zand, grind en cement, wordt laatstgenoemde vervangen door een minder milieubelastend bindmiddel. Het bindmiddel, een geopolymeer, wordt vervaardigd uit hoogwaardige mineralen reststoffen gemengd met een activator en unieke bindtijdregelaar. “Wij hebben veel ervaring opgedaan met het produceren, leveren en verwerken van deze cementloze beton. Het resultaat kan oplopen tot 80% CO₂-reductie t.o.v. Portland cement, een lage MKI-score en unieke bouwtechnische eigenschappen, zoals hoge zuur- en zoutbestendigheid en geringe krimp”, laat Bart Linderman weten.

Bart Linderman, directeur Rouwmaat Betoncentrales
Wij zetten in op de toepassing van circulaire grondstoffen, die wij zelf kunnen produceren uit betonpuin afkomstig van onze eigen regionale sloopprojecten. Steeds vaker leveren we beton voor nieuwbouw met betongranulaat gemaakt van de voormalige bebouwing op diezelfde plek. Zo maken we de regionale grondstoffenkringloop rond en verminderen we de milieu-impact van ons beton, zonder in te boeten op de kwaliteit.”

Aantoonbaar duurzame productie

Het CSC-certificaat biedt tastbaar bewijs van duurzaamheid en dient als bewijs voor afnemers van beton. Of het nu gaat om landelijk opererende bedrijven of regionale spelers, het is essentieel om maatregelen te nemen voor duurzamere productie. Het CSC-certificaat wordt bijvoorbeeld gewaardeerd in BREEAM. De Concrete Sustainability Council (CSC) heeft de eisen en voorwaarden voor het CSC-certificaat vastgelegd in de Sustainable Concrete Manual. Dit certificaat heeft internationale status en kent vier niveaus: brons, zilver, goud en platina. Certificering wordt uitsluitend uitgevoerd door onafhankelijke certificerende instanties die zijn aangesloten bij CSC. 

Monitoringstool en duurzaamheidsverslag

Door het gebruik van de monitoringstool van Betonhuis heeft Rouwmaat voldaan aan de vereisten M5.01 en M5.02 van CSC, wat resulteerde in het verkrijgen van extra punten. Het bedrijf is opgenomen in het CSC-Duurzaamheidsverslag 2022, dat binnenkort wordt gepubliceerd. Oosterling merkte op: "Vanwege aangescherpte criteria in het systeem moeten betonbedrijven die hun gouden status willen behouden jaarlijks een duurzaamheidsverslag indienen. Als dit niet lukt, gaan bedrijven een niveau naar beneden." Hilgersom voegt daaraan toe dat de aangeleverde data zeer nauwkeurig in de systemen staat en dat de controle hierop heel goed is verlopen.

Foto: Op het hoofdkantoor in Groenlo ontvingen Dave Rouwmaat, Bart Linderman, Gerben van Sark, Peter Wolterinck en Cas Wieggers de gouden certificaten uit handen van Richie Hilgersom en Wilfred Oosterling.

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978