nieuwspagina

Geribbelde tegels uit Elburg krijgen nieuw leven in de Achterhoek: ‘Niet wachten, maar doen’

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Kees Jansen 4 oktober 2023 Laatste update 12 oktober 2023

Een beetje goede wil en wat kennis. Daarmee kun je volgens Alex Bröring van de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek aardig wat duurzame stappen zetten. ,,In het land der blinden is eenoog koning. Je hoeft echt niet over twee ogen te beschikken om wat te doen.” Hij maakt de vergelijking niet bewust, maar een van de stappen die ‘zijn’ gemeente onlangs heeft gemaakt heeft betrekking op zien. Oude IJsselstreek nam in juli 2023 een partij van zo’n 600 geribbelde betontegels over van Elburg.

,,Daar waren ze in verband met een nieuwe inrichting van een buitenruimte overbodig geworden”, zegt Bröring. ,,Een van de opdrachten die we in onze gemeente hebben is om de buitenruimte inclusiever in te richten. En om routes te maken voor blinden en slechtzienden heb je geribbelde tegels nodig.”

Weinig te lijden

Hoewel er nog geen concreet plan lag voor die routes, besloot Bröring toch alvast op DuSpot te kijken, de marktplaats voor tweedehands materialen. ,,Daar zijn we -net als enkele buurgemeenten- lid van geworden. En zo kwamen we in Elburg terecht. Het bleek dat de tegels er maar vier jaar hadden gelegen. Die hebben weinig te lijden gehad, dus wij hebben ze overgenomen.” De tegels kwamen naar de gemeentewerf met een op groene stroom aangedreven vrachtwagen. ,,De aannemer die ze eruit had gehaald, wilde er graag wat extra aandacht aan schenken en heeft ook de kosten voor z’n rekening genomen. Wij hebben de pallets betaald.”

Geïnteresseerd in innovaties

Bröring is op de gemeentewerf van Oude IJsselstreek dé man die zich bezighoudt met circulariteit en duurzaamheid. ,,Ik ben van nature geïnteresseerd in innovaties en vind ook dat je wat moet doen aan de CO₂- en stikstofuitstoot. Waarom? Iedereen kan toch zien dat het de verkeerde kant op gaat als we maar grondstoffen blijven weggooien.” Hij vervolgt: ,,Juist in de civiele sector heb je als gemeente kansen om wat te doen. Je kunt wel denken dat dat iets is voor een grote organisatie als Rijkswaterstaat, maar alle gemeenten bij elkaar zijn groter.”

Alex Bröring, gemeente Oude IJsselstreek
2030 lijkt misschien nog ver weg, maar je moet nu echt stappen gaan zetten, want over zeven jaar is het zover."

Grasbeton

Al eerder liet Oude IJsselstreek een partij grasbetontegels naar de Achterhoek komen. Die werden aangeboden door een waterschap. ,,Wij hebben veel buitengebied en altijd wel grasbetontegels nodig. Ze kunnen nog heel lang mee, dus daarom hebben we ze genomen.” Bröring heeft een permanente zoekopdracht voor geribbelde betontegels en grasbeton uitstaan bij DuSpot. Zelf heeft Oude IJsselstreek nog niets op de marktplaats aangeboden, maar dat is volgens Bröring een kwestie van tijd. ,,We hebben veel eigen materialen op de werf liggen omdat we die zelf nog wel een keer kunnen gebruiken. Maar waarschijnlijk zetten we binnenkort enkele ondergrondse vuilcontainers op DuSpot. Die hebben we zelf niet meer nodig, maar ze kunnen nog prima elders dienst doen.”

Niet wachten

Om de milieudoelen van 2030 te halen – 50 procent minder CO₂ uitstoot – heeft de gemeente Oude IJsselstreek ook enkele andere stappen gezet. Een daarvan is het gebruiken van warm asfalt in plaats van heet asfalt. ,,In 2025 moet dat de standaard zijn, maar waarom zouden we nog jaren wachten om wat te doen?” ,,2030 lijkt misschien nog ver weg, maar je moet nu echt stappen gaan zetten, want over zeven jaar is het zover. Dat betekent ook dat je nieuwe ontwikkelingen niet uitentreuren kan gaan testen. Soms moet je een beetje gokken, vertrouwen hebben en innovaties toepassen, anders red je het echt niet.”

Over DuSpot

De matchingtool DuSpot is ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf uit Enschede. Het is hulpmiddel om vraag en aanbod van herbruikbare bouwmaterialen en grondstoffen bij elkaar te brengen. In korte tijd zijn al ruim tweehonderd organisaties aangesloten. Onder hen niet alleen gemeenten, maar ook woningcorporaties, aannemers, sloopbedrijven en leveranciers. De software van DuSpot (web-based) visualiseert vraag en aanbod van vrijkomende bouwmaterialen en brengt matches in beeld. Meer informatie via info@duspot.nl of DuSpot.nl

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken