nieuwspagina

Geslaagde CSC ontbijtsessie over certificeren van duurzaam beton

Auteur: Kees Jansen Foto: Remco Kerkhoven 29 november 2022 Laatste update 17 maart 2023

Zo’n zestig mensen hebben zich vrijdag 25 november laten bijpraten over de certificering van duurzaam beton. Dat gebeurde op een ontbijtsessie van CSC Nederland bij SKG IKOB in Geldermalsen. Het was een bijeenkomst waar duidelijk werd dat sommige opdrachtgevers niet zo goed weten over waar ze op moeten letten bij het uitvragen van duurzaam beton.

Ook waren er kritische vragen: waarom een certificaat als op de leverbon ook staat welke CO2-besparing gehaald is? En wat gebeurt er precies met de gegevens die Betonhuis vanuit de sector via de CO2-monitoringstool krijgt? Zijn ze wel veilig en kunnen ze niet ‘tegen de branche’ gebruikt worden? ,,Ik hou van die kritische opstelling”, zegt dagvoorzitter Ton van Beek van SKG IKOB, de gastheer van de ontbijtsessie. ,,Dat brengt je verder.”

Circulariteit belangrijk

Dagvoorzitter Van Beek peilde bij - nadat de broodjes en koffie waren genuttigd - wat aanwezigen belangrijk vonden: CO2-reductie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, circulariteit, het sociale aspect of de ethische kant? Bij circulariteit gingen vrijwel alle handen omhoog, bij de andere tussen een kwart en de helft.

Daarna was het de beurt aan Wilfred Oosterling, adviseur CSC Nederland. Hij legde uit wat de CSC-certificering inhoudt. ,,Het gaat om de hele keten, al kan zestig procent van de te behalen punten behaald worden door de betonproducent. De rest wordt bepaald door de leveranciers van cement en toeslagmaterialen.” Hoe duurzamer het beton, des te hoger de score en uiteindelijk het certificaat: zilver, goud of platinum.

Nieuwe modules

Het CSC-keurmerk (Concrete Sustainability Council) bestaat nu vijf jaar, is internationaal en heeft al een aardige reputatie opgebouwd, zo vertelde Oosterling. ,,CSC is bijvoorbeeld al erkend door andere keurmerken als BREEAM en LEED. Als je CSC-gecertificeerd bent, dan hoef je bepaalde gegevens niet meer apart aan te leveren, maar krijg je automatisch al een aantal punten. We mogen er best trots op zijn dat we in die periode van vijf jaar zoveel hebben bereikt.”
Eenmaal een certificaat in huis betekent niet dat de duurzaamheidsreis ten einde is. ,,Je moet blijven werken aan je ontwikkeling”, aldus Oosterling. ,,Als je drie jaar later een certificaat op hetzelfde niveau behaalt, betekent het dat je stappen hebt gemaakt.” Aanvullend zijn er ook nog eens CO2  -module en de R-module te behalen. Die worden uitgedrukt met een aantal sterren. 

Een videoverslag van de ontbijtsessie. Onderwerpen o.a.: Duurzaam inkopen van beton, waar staan we? Ontwikkelingen internationaal CSC, Betonakkoord, hercertificering. CSC R-Module (nieuw sterrensysteem) en CSC CO₂-module. Betonakkoord-monitoring en eis M5.01 en M5.02, CSC-duurzaamheidsverslag.

Hongerig naar informatie 

Ambtenaar Ronald de Vries van het duurzaamheidsteam van de gemeente Zaanstad, ook aanwezig in de zaal, zei zich ernstig zorgen te maken over het gebrek aan kennis bij gemeenten. ,,Hoe vraag ik het als opdrachtgever goed uit als we duurzaam beton toegepast willen hebben? Hoe omschrijf je het precies? Dat is van belang omdat beton het belangrijkste bouwmateriaal zal blijven. Houtbouw is de oplossing niet. Dus wij zijn hongerig naar informatie over duurzaam beton.” Oosterling wees in de bijeenkomst op het reeds duurzame karakter van beton in Nederland. ,, Wereldwijd zorgt onze industrie voor zeven procent van de CO2-uitstoot, maar in Nederland is dat maar 1,6 procent. Hoewel we er nog niet zijn, zitten we wel op de goede weg. We zijn trots op de ingezette koers.”

Bekijk de presentaties:

Intro en duurzaam inkopen van beton – Ton van Beek
CSC internationaal en de ontwikkelingen – Wilfred Oosterling
CSC R-Module – Jeroen Pos
CSC CO2 Module – Richie Hilgersom
Monitoringstool en duurzaamheidsverslag CSC – Jeroen de Vrieze

Download de handouts  PDF

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978