nieuwspagina

Hackathon versnellingsaanpak Beton

Auteur: Wilfred Oosterling Foto: Illustratie Hackathon 27 mei 2022 Laatste update 4 juli 2022

Op 18 mei vond de Hackathon versnellingsaanpak plaats. De dag werd geopend door de voorzitter van het Betonakkoord Jacqueline Cramer. De ochtend bestond uit verschillende presentaties  over o.a. circulariteit en de verbinding met de natuur. Het middagdeel hebben de teams besteed aan kennismaken met elkaar en ideeën verkennen. Deze ideeën werden verder uitgewerkt en in een pitch gepresenteerd aan de jury. Dit leverde drie finalisten op. 

Bijzondere locatie

Als onderdeel van de versnellingsaanpak organiseerde het Betonakkoord de Hackathon versnellingsaanpak Beton, een belangstellende groep van ongeveer 50 mensen uit de sector (producenten en opdrachtgevers) had zich aangemeld voor deze bijzondere bijeenkomst in het Zuiderstrand Theater in Den Haag.
De locatie was niet zo maar uitgekozen, dit heeft alles te maken met duurzaamheid en circulariteit. Het Zuiderstrand Theater zal gedemonteerd worden en straks als theater De Lievekamp in Oss een nieuw leven krijgen, een mooi voorbeeld van circulariteit.

Projectgroepen

Na een inspiratieronde met boeiende sprekers en onderwerpen werd de aanwezigen gevraagd zich aan te sluiten bij een van de zeven projectgroepen om eens outside-the-box te denken en als projectgroep met een interessante invulling te komen op een van de volgende vraagstukken.

  • Raamovereenkomst
  • Portfolioaanpak
  • Strengere eisen op enkele projecten
  • Fit for purpose-principe
  • Beton as a service

De projectgroepen werden uitgedaagd om eens te kijken hoe de doelstellingen van het Betonakkoord in de praktijk kunnen worden uitgevoerd en op welke manier er stappen kunnen worden gezet in de versnellingsaanpak.

Acupunctuurjury

Na een middag overleggen en outside-the box-denken moesten de behaalde resultaten d.m.v. een pitch gepresenteerd worden aan de hoofdjury, bestaande uit Jacqueline Cramer (voorzitter Betonakkoord), Marcel Bettonvil (namens Betonhuis) en Dorien Staal (namens Betonvereniging).

Uiteindelijk zijn er drie groepen geselecteerd door de jury om door te gaan, deze drie groepen zullen nog door experts uit de gehele keten en daarbuiten worden beoordeeld, deze zogenoemde acupunctuurjury werden tijdens het Betonevent op 14 juni de winnaar bekend gemaakt.

Met deze inzet en bevlogenheid van de deelnemers moeten de doelstellingen van het Betonakkoord nog meer gaan leven en leiden tot resultaten.   

Team CO2 portemonnee winnaar Hackathon versnellingsaanpak beton

Door Jacqueline Cramer, hoofdjury, zijn de winnaars van de Hackathon versnellingsaanpak beton bekend gemaakt tijdens het BetonEvent. Met slechts vijf punten verschil is team CO2 portemonnee tot winnaar uitgeroepen. Overbodig te zeggen dat de jury niet unaniem was en de uitslag ook zeer dicht bij elkaar lag. Team CO2 portemonnee bestaat uit teamleden Jos Kronemeijer (MICT (CMO), Reinier Kleissen (ProRail), Valerie Diemel (RWS), Maya Sule (RWS), Henk Wapperom (Betonvereniging) en Godard Croon (HowToChange). Hun pitch is hier te bekijken. Team CO2 portemonnee gaat nu aan de slag met het vervolg. Het doel is om in een masterclass het winnende idee verder uit te werken zodat dit vervolgens breed kan worden toegepast in de praktijk.

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM