nieuwspagina

Betonhuis pleit voor verplichting circulair slopen

Auteur: Betonhuis communicatie, persbericht Betonakkoord Foto: Kees Jansen, hergebruik vloerelementen 19 februari 2025

De bouwsector loopt achter op circulariteit, vooral door het ontbreken van verplichte circulaire slooppraktijken. Daarom pleiten Betonakkoord, Bouwakkoord Staal, Betonhuis, VERAS en Cirkelstad voor de invoering van een verplichting voor circulair slopen. In een notitie aan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) onderstrepen zij het belang van deze maatregel.

Volgens de initiatiefnemers is circulair slopen een cruciale eerste stap naar een volledig circulaire bouwsector. “Hoewel vrijwillige initiatieven al succes hebben geboekt, blijft de toepassing afhankelijk van de bereidheid van opdrachtgevers. Dit remt de opschaling,” zegt Jacqueline Cramer, oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en woordvoerder namens de betrokken organisaties. “Daarom pleiten wij voor een wettelijke verplichting, met een stapsgewijze invoering, te beginnen bij beton, staal en hout. Voor deze materialen is circulair slopen inmiddels goed mogelijk. Slopen met het oog op hergebruik van materialen moet de norm worden.”

Wat is circulair slopen?

Circulair slopen is een sloopmethode waarbij materialen en bouwdelen zoveel mogelijk worden hergebruikt of gerecycled, met als doel de afvalstroom te minimaliseren en grondstoffen in de bouwketen te houden. In tegenstelling tot traditioneel slopen, waarbij gebouwen grotendeels worden gesloopt en materialen als afval worden afgevoerd, richt circulair slopen zich op het behouden van een casco, het zorgvuldig demonteren van constructies, zodat waardevolle materialen en bouwproducten opnieuw kunnen worden gebruikt. “Naast het verlagen van de CO2-uitstoot is circulair slopen ook financieel aantrekkelijk,” legt Cramer uit. “Duurzaamheid wordt vaak gezien als duurder, maar hergebruik van materialen kan juist kosten besparen. We zien in de samenleving al een trend waarbij consumenten spullen een tweede leven geven via platforms zoals Marktplaats. Duspot en Instert. Het is tijd dat ook opdrachtgevers in de bouw deze denkwijze omarmen.”

Waarom tekent Betonhuis deze notitie?

Betonhuis ondersteunt de oproep tot een verplichting van circulair slopen, omdat het essentieel is voor een duurzamere en toekomstbestendige bouwsector. Paul Ewalds, senior beleidsmedewerker geeft daarbij aan: "Het hergebruik van beton speelt een cruciale rol in het verminderen van de afhankelijkheid van primaire grondstoffen. Primaire grondstoffen blijven noodzakelijk maar de winning is steeds meer aan beperkingen onderhevig. Door beton opnieuw in de keten te brengen, blijven er meer grondstoffen beschikbaar voor de productie van nieuw beton. Dit sluit perfect aan bij de principes van een circulaire economie en draagt bij aan het volledig sluiten van de betonkringloop (‘closing the loop’)." Door deze notitie te ondertekenen, benadrukt Betonhuis het belang van een structurele aanpak om beton écht circulair te maken volgens de pijlers: 1 - bouwen om te laten staan, 2 - levensduur verlengen (aanpasbaar en remontabel) en 3 - terug brengen naar grondstoffen. 

Levensduur van beton verlengen

Circulair slopen gaat niet alleen over het hergebruik van materialen, maar ook over het verhogen van de kwaliteit en levensduur van beton. Door betere kwaliteit en een langere levensduur te garanderen, wordt beton nog waardevoller binnen circulaire bouwprocessen. Het kunnen rekenen met een langere levensduur in de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) en de Milieu Kosten Indicator (MKI) via Richtsnoer ‘Specifieke gebouwlevensduur’ draagt bij aan duurzamere bouwprojecten en helpt de milieu-impact van gebouwen aanzienlijk te verlagen. De volgende uitgangspunten zijn daarbij essentieel:

  • Materialen en bouwproducten worden zorgvuldig gescheiden om maximale herbruikbaarheid te waarborgen.
  • Niet-herbruikbare bouwdelen worden als grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk verwerkt in nieuwe betonproducten.
  • Restafval en stortmateriaal worden drastisch beperkt.
  • Door minder primaire grondstoffen te gebruiken, daalt de CO₂-uitstoot binnen de betonketen.
  • Gebouwen worden ontworpen met hergebruik in gedachten, waardoor circulaire sloop en bouw vanzelfsprekender worden. Zie bouwwaardemodel.

Oproep aan de overheid

De ondertekenende organisaties roepen de ministeries op om circulair slopen op te nemen in wet- en regelgeving. Alleen door deze verplichting kan de bouwsector écht circulair worden. Op de themapagina beton en circulariteit staan verschillende voorbeelden om aan te tonen dat het kan. 

Download persbericht, download de notitie of bekijk de succesvolle voorbeelden op de themapagina beton en circulariteit.

Beton en circulariteit

jimmink_francisca-78493-edit2-original-webres.jpg
Contactpersoon
Francisca Jimmink
Directeur Betonhuis
Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Circulaire Economie, Strategie en Beleidsontwikkeling. Bestuursondersteuner Betonmortel
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978