nieuwspagina

IJB Groep en Westo Prefab Betonsystemen ontvangen CSC-Goud op Beton Event 2023

Auteur: Asega, bewerking communicatie Betonhuis Foto: Emma Koevoets 17 november 2023 Laatste update 7 december 2023

Op het Beton Event 2023 op 16 november zijn twee bedrijven in de betonindustrie bekroond met het duurzaamheidscertificaat van de Concrete Sustainability Council (CSC). IJB Groep en Westo Prefab Betonsystemen hebben beide het niveau, Goud, behaald voor hun inzet op het gebied van duurzaamheid. Richie Hilgersom, productmanager CSC en auditor Betonmortel bij Kiwa, reikte hen de certificaten uit. 

IJB Groep, gevestigd in Lemmer, is gespecialiseerd in funderingstechnieken, variërend van bodemonderzoek tot de productie en levering van complete funderingssystemen. Het bedrijf heeft opnieuw het CSC-certificaat niveau goud behaald. Algemeen directeur John Engelsman benadrukte het belang van de certificering: “Een CSC-certificering stelt ons in staat om naar buiten te brengen waar we intern al geruime tijd mee bezig zijn, namelijk het vormgeven van duurzaamheid.”

ECO-paal

IJB Groep heeft recentelijk de ECO-paal gelanceerd, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op beton, materiaal en CO₂. Engelsman legt uit: “We hebben onze prefab, massieve heipaal hol gemaakt. Door deze holte besparen we 25% beton, 75% materiaal en zelfs 30% CO₂. Hiermee zetten we een enorme stap voorwaarts in duurzaamheid.” Naast het streven naar CO₂-reductie werkt IJB Groep aan herbruikbare prefab funderingsbalken en zet het zich in voor een duurzaam fundament voor Nederland. Engelsman is optimistisch over de toekomst van beton en gelooft in een route naar een CO₂-neutrale fundering. Duurzaamheid voor IJB Groep omvat niet alleen de ontwikkeling van duurzame producten, maar ook de veiligheid van het personeel. Engelsman voegt toe: “We houden regelmatig dialoogsessies met medewerkers om het gesprek over veiligheid aan te gaan en streven naar een prettige werkomgeving.”

Richie Hilgersom benadrukte de inspanningen van IJB Groep: “Het certificeringsproces met IJB Groep verliep vlot. IJB Groep heeft al zijn processen uitstekend op orde, duidelijk omschreven wat er moet gebeuren en is doordrongen van het besef dat duurzaamheid onmisbaar is. Daarnaast draagt IJB Groep ook zorg voor de omgeving en is het een goede werkgever.”

Goud bij Eerste Certificering voor Westo

Westo Prefab Betonsystemen in Coevorden, onderdeel van VolkerWessels, ontving voor het eerst het CSC-certificaat. René Heijnen, projectleider verkoop bij Westo, sprak zijn blijdschap uit over de behaalde erkenning: “Vooraf wisten we niet wat ons te wachten stond, maar tijdens het certificeringsproces bleek dat we al een heel eind op de goede weg waren. Dankzij Kiwa ontdekten we dat we nog enkele aspecten konden toevoegen. Door CSC konden we onze processen goed documenteren en het goud-niveau bereiken.”
 

betonhuis_ijb_groep_1.jpg

Jeroen Pos (Kiwa), Remco Kerkhoven (Betonhuis, CSC), John Engelsman (IJB-Groep) en Richie Hilgersom (Kiwa)

Duurzame initiatieven

Westo legt de nadruk op duurzaamheid en heeft verschillende initiatieven ontplooid, waaronder een volledig zonnedak en het streven om in 2030 alle auto's elektrisch te hebben. Westo onderzoekt de mogelijkheden van cementvervangers en voert proeven uit met cementloos beton als een stap naar het verminderen van de ecologische impact. Het bedrijf gebruikt betongranulaat en vliegas in haar producten, draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeert in een veilige werkomgeving voor het personeel.

Richie Hilgersom beschrijft de samenwerking met Westo als prettig: “Bedrijven doen al het mogelijke om te verduurzamen, maar materialen en toeleveranciers moeten dat ook toelaten. Westo doet dat waar mogelijk. Het bedrijf is sterk betrokken bij groene energie, zoals blijkt uit het zonnedak, maar is zorgt ook goed voor het personeel. Zo interviewden we een van hun laboraten, die vertelde over veel mogelijkheden om door te groeien. Dat is goed om te horen, want ook dat is duurzaamheid.” 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM