nieuwspagina

Lammers Beton in Weert ontvangt 200e CSC-certificaat in Nederland

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Betonhuis 4 juli 2024

Op 3 juli 2024 is het 200e CSC-certificaat in Nederland uitgereikt aan Lammers Beton in Weert. Richie Hilgersom, auditor van Kiwa, heeft het gouden certificaat overhandigd aan Ronald Gielissen en Jan van Lierop van Lammers Beton. 

Ronald Gielissen verklaarde bij de uitreiking: "Dit was de eerste keer dat we dit proces doorliepen, en het vergde veel onderzoek. Vooral het vaststellen van een gemiddelde Environmental Product Declaration (EPD) voor onze isokorven (een constructief onderbrekingssysteem om koudebruggen en warmteverlies te voorkomen) was een uitdaging. Binnen een jaar is de vraag naar CSC-certificering echter aanzienlijk gestegen. Het certificaat wordt door de markt zeer gewaardeerd en biedt een uitstekende manier om onze duurzaamheidsinspanningen te meten en te waarborgen."

Quick scan door studenten

Samen met een aantal studenten van de HAS Green Academy uit Den Bosch is het certificeringstraject opgepakt. "De studenten voerden eerst een quick scan uit, waarna wij met het managementteam bepaalden of CSC haalbaar was. Aanvankelijk leek brons haalbaar, maar al snel bleek dat zilver mogelijk was," aldus Jan van Lierop. Dankzij de Monitoringstool van Betonhuis en het aanleveren van milieudata voor het CSC Duurzaamheidsverslag kwam zelfs goud in beeld.

Hoge totaalscore 

Richie Hilgersom benadrukte tijdens de uitreiking dat Lammers Beton een totaalscore van 82,35% heeft behaald. "Hiermee toont aan dat Lammers Beton aan dat het veel heeft geïnvesteerd in duurzaam ondernemen. Een van de sterke punten van het bedrijf is het sociale management. Bij binnenkomst ziet de bezoeker een groot informatiebord met daarop het aantal dagen zonder ongevallen. Dit vergroot het bewustzijn van veilig werken onder de medewerkers. Het team van Lammers Beton behaalde op dit onderdeel 45 van de 48 punten, en daar mag iedereen trots op zijn." "En dat zijn we!" voegde Jan eraan toe.

betonhuis_isokorven_lammers.jpg

Een isokorf is een constructief verankeringssysteem voor het onderbreken van thermische bruggen bij balkons en galerijen. Het element is KOMO gecertificeerd en beschikbaar in brandwerende uitvoering (REI120). Lammers beton past veel isokorven toe en heeft hiervoor een gemiddelde EPD bepaald. Deze is opgenomen in de Monitoringstool. Foto: Lammers Beton

Meetlat betonindustrie

Het CSC-systeem heeft Lammers Beton geholpen om bepaalde beleidsstukken te borgen en vast te stellen. "Ons totale managementinformatiesysteem was al goed op orde, maar door het langs een meetlat te leggen, zie je ook de verbeterpunten, en dat helpt ons en de totale bouw verder," zei Jan. "We willen duurzaam bouwen met beton, en dat kan. Het product verduurzamen, daar zijn we mee bezig. Maar ook onze fabrieken verduurzamen vereist voortdurende investeringen, en daar zijn we ook mee bezig en dat zie je terug in CSC," aldus Ronald Gielissen tot slot.

Wat is CSC?

CSC staat voor Concrete Sustainability Council en is een internationaal certificeringssysteem dat zich richt op de duurzaamheid van de betonindustrie. Het CSC-certificaat beoordeelt bedrijven op vier hoofdcategorieën: management, milieu, sociale verantwoordelijkheid en economie. Door middel van een gedetailleerd beoordelingsproces helpt het bedrijven om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren en transparant te maken. Het behalen van een CSC-certificaat betekent dat een bedrijf voldoet aan hoge normen op het gebied van duurzaamheid, wat steeds belangrijker wordt in de bouwsector. Meer informatie staat op de themapagina van betonhuis.

Openingsfoto: Remco Kerkhoven (CSC Nederland, Betonhuis), Jan van Lierop (Lammers Beton), Richie Hilgersom (Kiwa) en Ronald Gielissen (Lammers Beton)
 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978