nieuwspagina

Nieuwe CSC technische handleiding 3.0 vanaf januari 2024

Auteur: Communicatie Betonhuis Foto: Betonhuis 4 december 2023 Laatste update 7 december 2023

Het verhogen van de prestatie-eisen voor het verkrijgen en behouden van CSC-certificering is een belangrijke stap om voortdurend verantwoord ondernemen in de cement- en betonketen te verbeteren. Op 1 januari 2024 wordt een nieuwe versie 3.0 van de Technische Handleiding Concrete Sustainability Council geïntroduceerd.

In de Technische Handleiding worden alle vereisten en criteria gedetailleerd beschreven waaraan bedrijven die de certificering ondergaan, moeten voldoen. Betonhuis, de Regionale System Operator (RSO) in Nederland, zal de vertaling verzorgen en organiseert in januari samen met de certificerende instellingen een digitale lunchsessie waarin alle details worden toegelicht.

Overgang versie 2.1 naar versie 3.0

Registratie voor nieuwe certificeringsprojecten (nieuwe assessments) volgens CSC Systeem Versie 2.1 blijft open tot 31 december 2023. Na die datum is registratie onder CSC Systeem Versie 2.1 niet meer mogelijk. Geregistreerde nieuwe assessments met unieke code in CSC Systeem Versie 2.1 kunnen certificeren onder CSC Systeem Versie 2.1 tot 30 juni 2024 (= einddatum). Na die datum is geen CSC-certificering meer mogelijk onder CSC Systeem Versie 2.1.

Handleiding bijgewerkt

De Technische Handleiding is bijgewerkt na reguliere besprekingen op het niveau van het CSC Technisch Commissie. Alle feedback van gecertificeerde bedrijven, certificeringsinstanties, regionale systeemexploitanten, evenals belangrijke besprekingen met Green Building Councils en labels zijn in overweging genomen. Er zijn speciale workshops gehouden voor gebieden die extra overleg met experts in de sector nodig hadden. Daarom werd in 2022 een biodiversiteitsworkshop gehouden en in januari 2023 een workshop over mensenrechten.

In mei 2023 begon de Technisch Commissie alle secties in de Technische Handleiding te herzien en stelde aanpassingen voor om het systeem aan te passen aan de huidige vereisten en de handleiding te vereenvoudigen (duplicaten verwijderen en criteria die onpraktisch zijn gebleken). In november werden verschillende belanghebbendenconsultaties gehouden met verschillende experts uit de burgermaatschappij en ook met ons adviescomité om alle updates en wijzigingen te herzien.

Webinars

Op 13 december wordt een internationaal webinar (via ZOOM) gehouden om alle belangrijke  wijzigingen van de nieuwe Technische Handleiding te presenteren, van 9:00 tot 10:00 uur CEST. CSC nodigt ook een van onze sponsors uit, Güteschutz Beton (Duitse Komo), die kort zal presenteren hoe ze bedrijven ondersteunen bij het verkrijgen van CSC-certificering in Duitsland. Betonhuis organiseert op vrijdag 19 januari 2024 een webinar (via TEAMS) in de vorm van een lunchbijeenkomst van 12:30 - 13:30. belangstellende kunnen zich aanmelden via dit formulier.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM