nieuwspagina

Onderzoek naar een duurzame 3D-geprinte betonnen faunapassage

Auteur: Bron: www.newcivilengineer.com, bewerking, vertaling Betonhuis Foto: www.newcivilengineer.com 7 augustus 2023 Laatste update 8 augustus 2023

In Engeland hebben Costain en National Highways een 3D-geprinte betonnen kopwand gemaakt. Deze wordt getest als onderdeel van het bouwproces. De geprinte wanden zijn onderdeel van een faunapassage en beschermen de pijp en het omliggende gebied tegen erosie veroorzaakt door waterstromen.

De gebogen 3D-geprinte kopwand voor is gemaakt van duurzaam alkalisch geactiveerd beton. De gebogen vorm is sterker dan traditionele rechthoekige kopwanden en vereist daarom geen staalwerk.

Sensoren om te testen  

Het element werd in december 2022 geprint in de productielocatie van Versarien in Gloucestershire en tijdens het printproces werden een aantal sensoren in de structuur aangebracht door onderzoekers van Cambridge University om temperatuur- en bewegingsgegevens te verstrekken, zie video op de website van newcivilengineer.com. De sensoren die op de kopwand zijn geïnstalleerd, bieden real-time gegevens die worden verzameld door promovendi en onderzoekers van de universiteit van Cambridge. Ze onderzoeken de technologie, de materiaaleigenschappen en prestaties in de loop van de tijd. 

Betonnen faunapassage

In het project worden meerdere ondergrondse doorgangen gebouwd. De duikers worden gebruikt door otters, dassen en reptielen die weg ondergronds veilig kunnen passeren. De 3D-geprinte kopwand is aangebracht op het project A30 (Chiverton naar Carland Cross in Cornwall, Engeland). Verschillende partijen werken in dit project samen en het is de eerste keer dat National Highways een alliantie als deze heeft gevormd om onderzoek te leveren.

Betonhuis zal het project blijven volgen en de onderzoeksresultaten publiceren.

Dossier 3D-Betonprinten

 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978