nieuwspagina

Succesvol jaar voor Concrete Sustainability Council (CSC)

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Betonhuis 10 januari 2022 Laatste update 13 januari 2022

Het jaar 2021 werd opnieuw gekenmerkt door uitdagingen vanwege de COVID-19. Ondanks deze pandemie heeft CSC de focus gehouden op de CSC-certificeringen voor beton en de toeleveringsketen. Wereldwijd kijkt de organisatie terug op een succesvol jaar. In Nederland waren er ook verschillende hoogtepunten.

Het afgelopen jaar zijn er in het buitenland weer veel CSC certificaten uitgereikt. In Latijns-Amerika op niveau goud aan o.a. Cemex, Holcim, Hormigon Express en Mixto Listo. Het Turkse bedrijf Akçansa Büyükçekmece Cement Plant heeft een hercertificering ontvangen. Bijzonder hieraan was dat zij in 2018 het eerste cement- en betonbedrijf waren dat "CSC-certificaten" ontving. Ook in Nederland zijn bedrijven bezig met hercertificering.

Nederlandse primeurs

Januari 2021 begon met een primeur voor de Goudse Betonmortel Centrale. Als eerste in Nederland werden zij gecertificeerd voor de R-module. De R-module bewijst dat het gecertificeerde beton is gemaakt met gerecyclede toeslagmaterialen. In april 2021 ontving Dekker CSC-platinum met hoogste score wereldwijd voor duurzame zandwinning. Samen met de Nederlandse certificerende instellingen heeft CSC een webinar georganiseerd, deze is hier terug te kijken en krijgt in 2022 een vervolg.

Zand en grind uit zee

In 2021 nam Betonhuis het initiatief en ontwikkelde met een aantal partijen een certificeringsschema voor zeezand -en grind. Er werd een projectgroep opgericht bestaande uit de Nederlandse certificerende instellingen (SGS, Kiwa, SKG-IKOB), betonproducenten en winners van zeezand en -grind (K3 Delta, Mebin/Sagrex, De Hoop). Om nauwkeurig te werk te gaan is de samenwerking gezocht met Wageningen Universiteit Marine Research. Alle milieuaspecten en omgang met de flora en fauna van de zee kregen hierdoor extra aandacht in het nieuwe CSC-schema. De bedrijven van  De Hoop in Terneuzen zijn volgens dit schema gecertificeerd.

Toekomst CSC

Eind oktober werd de Algemene Vergadering van de CSC gehouden. Na bijna twee jaar zonder fysieke bijeenkomsten, was iedereen verheugd om deze bijeenkomst bij te wonen. Betonhuis was deze de organisator. Een maand latevond een virtuele workshop plaats waaraan diverse CSC leden,  adviescommissies en regionale systeembeheerders hebben deelgenomen. Hierin is onder andere gesproken over hoe CSC de impact op de bouwsector kan vergroten. Ook het belang van de CSC-certificering als hulpmiddel om verantwoorde inkooppraktijken te ondersteunen is aan de orde geweest. Belangrijk punt hierbij is dat CSC transparant, eerlijk en inclusief blijft. Meer informatie over de CSC is te lezen in hun nieuwsbrief.

Meer over CSC

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978